Τι ισχύει για ωράρια απαγόρευσης, αγορές και SMS

Τι ισχύει για ωράρια απαγόρευσης, αγορές και SMS

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα και για όλο το Σαββατοκύριακο οι νέες προβλέψεις για τα ωράρια απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ετσι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο ξεκινά από τις 7 το απόγευμα και αίρεται στις 5 το πρωί.  Εντατικοί θα είναι επίσης οι έλεγχοι της αστυνομίας προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα.
  • καταστήματα τροφίμων βάσει όσων είχαν ανακοινωθεί θα κλείνουν στις 18:00, ενώ τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει για σήμερα ώρα κλεισίματος τις 18:30 προκειμένου εργαζόμενοι και πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Τι ισχύει για τα SMS 

Υπενθυμίζεται ότι: 

  • Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 εφόσον αφορά μετάβαση σε τράπεζα ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.
  • Σχετικά με τον κωδικό 5, δηλαδή μετάβαση σε τελετή κηδείας, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός.
  • Ως προς το SMS 6, που αφορά στη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή σε κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι εν λόγω δραστηριότητες πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητό του  ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.
  • Τέλος, όπως είπε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν ισχύουν οι περιορισμοί για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε 2 χλμ) και απαιτείται SMS με κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση και αποδεικτικό ραντεβού με ΚΤΕΟ. Όσον αφορά στην τέλεση γάμων, θα επιτρέπεται αλλά με την παρουσία αυστηρά έως 9 ατόμων συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού και των βοηθών του.

Σε πίεση το ΕΣΥ

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας εξαιτίας της ευρείας διασποράς του κορωνοϊού που οι επιστήμονες αποδίδουν κατά κύριο λόγο στη βρετανική μετάλλαξη. Νέες προβλέψεις σε ισχύ από το πρωί για το Σαββατοκύριακο.

Στην Αττική, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή με κατειλημμένες σχεδόν όλες τις κλίνες στις ΜΕΘ. Ενδεικτικά, περιστατικά non – covid ασθενών μεταφέρονται στο ΝΙΜΙΤΣ και το Ερρίκος Ντυνάν, 

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 330 εισαγωγές σε όλη τη χώρα ενώ νοσηλεύονται συνολικά περίπου 3.200 άτομα. Και παρότι αυξάνονται καθημερινά  οι κλίνες ΜΕΘ – COVID, το ποσοστό κάλυψης στην Αττική είναι στο 87%. Η πίεση στο σύστημα υγείας μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και για ένα μήνα, εκτιμούν μέλη της Επιτροπής των Ειδικών ενώ σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ώστε να ανοίγουν καθημερινά νέες κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες covid. Στον Ευαγγελισμό από χθες λειτουργούν 12 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας.

Μόλις οι ασθενείς με Covid σταθεροποιηθούν, μεταφέρονται σε μικρότερα υποστηρικτικά νοσοκομεία, ώστε να υποδεχθούμε άλλους, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Πιστόλας, διευθυντής νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ευαγγελισμού.

Σημειώνεται ότι χθες Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2215 κρούσματα, 451 διασωληνωμένους και 32 θανάτους.

«Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του ιού φαίνεται να κυριαρχούν σε όλη τη χώρα, και ιδίως το βρετανικό στέλεχος που σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύεται κατά τυουλάχιστον 50% πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο στέλεχος.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δεν μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκη μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800-3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά», ανέφερε.

Σε βαθύ κόκκινο Φωκίδα και Ανώγεια

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας καθώς και ο δήμος Ανωγείων. Παράλληλα στο επίπεδο αυτό παραμένουν η Περιφέρεια Αττικής καθώς και οι εξής περιφερειακές ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή