Εξαπλώνεται η βρετανική μετάλλαξη

Εξαπλώνεται η βρετανική μετάλλαξη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κρήτη η βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7 «προελαύνει», καθώς φαίνεται να έχει «σκεπάσει» κάθε άλλο στέλεχος του κορωνοϊού. Πηγές του υπουργείου Υγείας μιλούσαν στην «Κ» για «απόλυτη επικράτησή της», την ώρα που και τα νοσοκομεία της Αθήνας δοκιμάζονται από αυτήν. 

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» κάθε κρεβάτι έχει γεμίσει. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μάλιστα, έγιναν εισαγωγές 8 θετικών ηλικίας άνω των 75 ετών, εκ των οποίων οι 6 δεν είχαν εμβολιασθεί. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε με 3 περιστατικά χθες και στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Λάρισας. Η πίεση στο σύστημα υγείας εκδηλώνεται διότι δεν έχουν προστεθεί ακόμα αρκετά μηχανήματα και, κυρίως, νοσηλευτικό προσωπικό σε κλινικές αιχμής. Στο ΙΦΕΤ λιμνάζει επί ένα τρίμηνο ένας διαγωνισμός για 900 μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου (high flow), δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και άλλα 100 που θα ήθελε να διανείμει το κράτος κυρίως στις μονάδες του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο, αλλά και σε επαρχιακά νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις τα μηχανήματα αυτά να τα δανείζει η μία κλινική στην άλλη, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά για όλους τους ασθενείς. Χθες, στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επενέβη προσωπικά στο θέμα και τα πράγματα πήραν ξαφνικά μπρος. Με τα μηχανήματα αυτά δημιουργείται ένα ισχυρό «τείχος» στις κλινικές COVID, διοχετεύοντας σε απλά κρεβάτια ασθενείς που πιθανόν θα κατέληγαν σε ΜΕΘ.

Εν τω μεταξύ, η υγειονομική περιφέρεια στη Λαμία έχει ειδοποιηθεί να μη γεμίζει τα δικά της κρεβάτια COVID, ώστε να μπορεί να δέχεται περιστατικά από την Αθήνα. Οποιος αρρωσταίνει στην Κεντρική Ελλάδα, θα περιθάλπεται στη Λάρισα. Στην περιοχή της Λαμίας, το ΕΣΥ πιέζεται από μια τοπική συρροή στην περιοχή της Μαλεσίνας. Στη Θεσσαλία, η επιδημία στο τρίτο κύμα της είναι για την ώρα υπό έλεγχο, αλλά και αυτό συμβαίνει μέχρι να επικρατήσει και εκεί η βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7. Εν τω μεταξύ, επιστήμονες, όπως ο Γιώργος Παυλάκης, συνιστούν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σκληρό lockdown, έτσι ώστε ο ρυθμός του εμβολιασμού να προλάβει την εκδήλωση του τρίτου κύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας «φλέρταρε» με την ιδέα να «κλείσει» και τον Νομό Λαρίσης, όπως έγινε με άλλους νομούς που εντάχθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Το Σαββατοκύριακο ακολούθησαν εντατικοί έλεγχοι στους εμπόρους της Λάρισας, με ένα σχετικά μικρό ποσοστό θετικότητας.

Αντίθετα, στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί, με τη μεγάλη πλειονότητα των εισαγωγών να οφείλεται σε αυτήν. Το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εντοπίζει σταθερά αυξανόμενα δείγματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Κρήτη, που σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελούν –όπως και σε περιοχές της Αττικής– την απόλυτη πλειονότητα των κρουσμάτων. Η Κρήτη ήταν μια περιοχή με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά με τις μεταλλάξεις το πλήθος των θετικών που ανιχνεύονται έχει αυξηθεί. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, υπήρξε και επαναμόλυνση ασθενούς με άλλη κύρια πάθηση, που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό πριν από μερικούς μήνες. Οι ασθενείς που εισάγονται τώρα στο ΠΑΓΝΗ είναι νεότεροι και αντιμετωπίζονται κατά κανόνα στην κλινική COVID, που πάντως έχει επεκταθεί.

Διαβάστε επίσης:
Σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη στην Ιταλία 
• Κυρ. Μητσοτάκης: Οι βρετανικές μεταλλάξεις πίσω από την απότομη αύξηση κρουσμάτων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή