Σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου και ανοσία σταδιακά από το καλοκαίρι

Σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου και ανοσία σταδιακά από το καλοκαίρι

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική της σταδιακής οικοδόμησης ενός τείχους ανοσίας στη χώρα, με την ταυτόχρονη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, που ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο «κόκκινο», δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσδιορίζει το μερικό άνοιγμα της αγοράς για τις 22 Μαρτίου.

Με τρία εμβόλια διαθέσιμα και άλλο ένα στον προθάλαμο για να λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία. Η απάντηση σε αυτό έγκειται εν πολλοίς στο πότε θα επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία αγέλης», που θα σημαίνει ότι η COVID-19 δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί. Πρώτη στάση σε αυτή την πορεία αναμένεται στα τέλη Μαΐου, όταν υπολογίζεται ότι θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού το 30% του πληθυσμού και θα έχει χτιστεί αυτό που ονομάζουμε «τείχος ανοσίας» για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Υπολογίζοντας έναν σταθερό ρυθμό εμβολιασμού, η ανοσία αγέλης θα επιτευχθεί τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε θα έχει ανοσία το 70% των πολιτών.

Σύμφωνα με το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE (COVID-19 Risk Evaluation) της ερευνητικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το χτίσιμο της ανοσίας θα συμβεί σταδιακά. Εως το τέλος Ιουνίου το ποσοστό ανοσίας αναμένεται να φτάσει το 38%, στο τέλος Ιουλίου στο 46% και στο τέλος Αυγούστου στο 54%. Συμπληρώνοντας τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό θα είναι 62% και εντός του Νοεμβρίου θα φτάσει στο 70%.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης, το μοντέλο λαμβάνει ως δεδομένο ότι θα διενεργούνται από τον Μάρτιο και μετά 1.000.000 εμβολιασμοί πολιτών τον μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα προγραμματισμένα ραντεβού για τον Μάρτιο ξεπερνούν τις 720.000 και αναμένεται να ανοίξουν τα ραντεβού και για επιπλέον ομάδες πληθυσμού. «Σε περίπτωση εντατικοποίησης του εμβολιασμού με 1.400.000 εμβολιασμούς τον μήνα, τότε η ανοσία αγέλης μπορεί να επιτευχθεί τέλος Σεπτεμβρίου. Εάν φτάσουμε τα όρια της δυναμικότητας του συστήματος, δηλαδή τα δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, τότε ίσως τον Αύγουστο να έχουμε πετύχει ανοσία αγέλης», σημειώνει ο καθηγητής.

Σύμφωνα, πάντως με πιο αισιόδοξα σενάρια και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνεπής στην τροφοδοσία των εμβολίων, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% με 80% των Ελλήνων.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως τον Απρίλιο αναμένονται στην Ε.Ε. σημαντικά περισσότερες παραδόσεις εμβολίων και επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών.

Σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ Aντονι Φάουτσι, εξέφρασε την ελπίδα πως «στο τέλος του φθινοπώρου και στο τέλος του τρέχοντος έτους θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας. Ισως όχι απόλυτης κανονικότητας, όπως ήταν πριν συμβούν όλα αυτά. Αλλά νομίζω ότι από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα είμαστε σταδιακά σε θέση να κάνουμε μερικά από τα πράγματα που δεν κάνουμε τώρα. Οπως σπορ, εξόδους σε εστιατόρια, διασκέδαση, πράγματα που δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε. Το ελπίζω. Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, αίροντάς τα σταδιακά, αλλά και από το να εμβολιάσουμε επιτυχώς ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Σκέψεις για σταδιακό άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με πρώτο βήμα την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου, στις 22 Μαρτίου.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Την ίδια ώρα η λυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και το εισηγηθούν οι ειδικοί, η κυβέρνηση προσβλέπει σε επαναλειτουργία του λιανεμπορίου -με κανόνες- και των σχολείων πριν από το τέλος Μαρτίου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επεσήμανε ότι καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί «ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, ότι τον Απρίλιο θα μιλάμε πια για μια άλλη φάση, όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, και αργότερα, τον Μάιο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό».

Μ. Σχοινάς: «Η Eλλάδα κάνει ένα θαύμα»

Αναφερόμενος στη «μάχη» που δίνει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε πως «η Eλλάδα κάνει ένα θαύμα».

Αφού παρακολούθησε τη διαδικασία και συνομίλησε με τους εργαζόμενους στις ΚΟΜΥ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά «κάνει ένα θαύμα και οι ΚΟΜΥ είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που είναι κοντά στον πολίτη όπου κι αν ζει. Αυτά τα 500 οχήματα επισκέπτονται όλη τη χώρα κάνουν τεστ και συμμετέχουν στον εμβολιασμό και αποτελούν ότι πιο καλοξοδεμένο θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα χρήματα της».

«Η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή