Στα όριά του το σύστημα υγείας

Στα όριά του το σύστημα υγείας

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όριά του έχει φέρει το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική, την περιφέρεια με τα περισσότερα νοσοκομεία της επικράτειας. Προχθές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 185 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19, αριθμός που προσεγγίζει τη δυναμικότητα ενός μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην εφημερία του Αττικόν έγιναν τουλάχιστον 73 εισαγωγές ασθενών με COVID-19, ενώ περισσότεροι από 230 ασθενείς απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο προκειμένου να εξετασθούν για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Εάν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες ημέρες σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρά την αύξηση των κλινών εντατικής και των απλών κλινών COVID στην Αττική, «η πληρότητα φθάνει στα όριά της». Σημειώνεται ότι χθες στο λεκανοπέδιο λειτουργούσαν 362 κλίνες εντατικής COVID –με ποσοστό πληρότητας που ξεπερνά το 90%– και 2.680 απλές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.

Συνολικά σε όλη τη χώρα νοσηλεύονταν χθες 3.787 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν 479 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Στην επικράτεια καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων νέων νοσηλειών για το 2021, με 443 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία.

Η πίεση στο σύστημα δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα.

Διαβάστε επίσης

Νοσοκομεία: 3.664 εισαγωγές covid σε 10 ημέρες

Χθες ανακοινώθηκαν 2.633 νέα κρούσματα COVID-19, με τα άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών να «οδηγούν» την πανδημία. «Είναι αυτή η ομάδα που κινείται και εργάζεται. Κάνω έκκληση να πορευτούν μαζί μας, να συμβαδίσουν μαζί μας μέχρι να τα καταφέρουμε, έως ότου να κυριαρχεί πλέον ο εμβολιασμός έναντι του ιού», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος με αφορμή και τα προχθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, σημείωσε «πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μειωθεί η ένταση. Και να συνυπολογίσουν όλοι την αξία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, και πως τελικά κινδυνεύουμε με τέτοιες συμπεριφορές, εμείς, το περιβάλλον μας, η οικογένειά μας».

Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 43 πολίτες. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt εκτιμάται στο 1,06 στην επικράτεια, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας των τεστ για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 είχε ξεπεράσει το όριο συναγερμού που είναι το 4% (4,31% θετικά τεστ σε σύνολο 324.203 τεστ το διάστημα από 01 έως 07/03). Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίστηκαν 1.323, στη Θεσσαλονίκη 283, στη Λάρισα 115 και στην Αχαΐα 84. Ειδικά για την Αττική θα πρέπει να τονισθεί ότι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες σε αυστηρό lockdown, το ιικό φορτίο με βάση και την ανάλυση των λυμάτων συνεχίζει έστω και οριακά να αυξάνεται (+15% την περασμένη εβδομάδα).

Εκκληση σε ιδιώτες γιατρούς

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται και να ενσωματωθούν για λίγο διάστημα στο ΕΣΥ, απηύθυνε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη βάση πρέπει να συμβάλουν όλοι. «Δεν μπορεί να υπάρχει δημόσια και ιδιωτική υγεία. Πρέπει όλοι μαζί να είμαστε στη μάχη για τη ζωή, για τη δημόσια υγεία. Μια μάχη ιερή». Οπως ανέφερε ο υπουργός, οι γιατροί που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα θα λάβουν μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη και ακατάσχετη, με δελτίο παροχής υπηρεσιών και επιπρόσθετη αμοιβή για εφημερίες, που υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 1.000 έως 1.300 ευρώ τον μήνα. «Καλώ τους συναδέλφους μου έχοντας υπ’ όψιν τον όρκο του Ιπποκράτη να δώσουν ηχηρό παρών», επισήμανε και ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Ο ΙΣΑ έχει προωθήσει στα μέλη του παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς την έκκληση του υπουργείου Υγείας από προχθές το απόγευμα, και κατά πληροφορίες έως χθες το μεσημέρι περίπου 30 γιατροί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Από χθες στο πρόγραμμα εφημεριών του λεκανοπεδίου έχει ενταχθεί και το «Ερρίκος Ντυνάν», που αντικαθιστά το «COVID Σισμανόγλειο», ενώ σήμερα θα αρχίσουν να δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό τα ιδιωτικά νοσοκομεία Ιατρικό Περιστερίου και «Λητώ».

Να αναζητήσουν κλίνες για τους ασθενείς με COVID-19 και στα ιδιωτικά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ζητούν από τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας, το οποίο εφημερεύει σήμερα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, «το πρωί της Δευτέρας μετά την τελευταία γενική εφημερία το νοσοκομείο βρέθηκε να νοσηλεύει 116 ασθενείς COVID-19, τους περισσότερους από αυτούς υπό άθλιες συνθήκες, με τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκέστατες υποδομές. (…) Το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου ήδη παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα, που δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους μηχανικά αεριζόμενους ασθενείς όσο και τους μη διασωληνωμένους ασθενείς. Απλούστατα, δεν μπορεί να αντέξει τόσους ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα οξυγόνο».  

Διαβάστε ακόμη

Χ. Γώγος στην «Κ»: «Τήρηση των μέτρων μέχρι να χτιστεί η ανοσία της αγέλης»

Κορωνοϊός: 2.633 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι

Υπουργείο Υγείας: Κάλεσμα για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ με αμοιβή 2.000 ευρώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή