Χ. Γώγος στην «Κ»: «Τήρηση των μέτρων μέχρι να χτιστεί η ανοσία της αγέλης»
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Χ. Γώγος στην «Κ»: «Τήρηση των μέτρων μέχρι να χτιστεί η ανοσία της αγέλης»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού στους δημόσιους χώρους, όπως μάσκες, τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού, και από τα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί, τουλάχιστον έως ότου έχει χτιστεί σε μεγάλο ποσοστό η ανοσία αγέλης συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Ωστόσο, διαφοροποιήσεις ενδέχεται να φέρει ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 στις συστάσεις για τους υγειονομικούς που έχουν έλθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, εντός της εβδομάδος η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα επανεξετάσει τις συστάσεις για τη διαχείριση προσωπικού υπηρεσιών υγείας με πιθανή έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αυτό που θα συζητηθεί είναι η πιθανή απαλοιφή της υποχρέωσης προληπτικής καραντίνας επτά ημερών του πλήρως εμβολιασμένου προσωπικού που έχει έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το προσωπικό δεν εμφανίζει συμπτώματα της COVID-19, ελέγχεται καθημερινά και εφαρμόζει πιστά τα μέσα ατομικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη αλλαγή των συστάσεων προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να δώσει επιπλέον βοήθεια στο σύστημα υγείας, καθώς θα μειώσει τον αριθμό των υγειονομικών που μένουν «εκτός μάχης» λόγω καραντίνας, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί πολύ έντονα το περασμένο φθινόπωρο, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Προχθές, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε οδηγίες για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο χαλάρωσης των μέτρων σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Συγκεκριμένα, κατά το CDC, όποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως έναντι της COVID-19 μπορεί να συναντηθεί σε κλειστό χώρο χωρίς τη χρήση μάσκας, με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, καθώς και με άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αρκεί να είναι μέλη ενός μόνο νοικοκυριού να μην ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Πρέπει να συνεχίσει ωστόσο να λαμβάνει μέτρα σε δημόσιους χώρους, όπως χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού και παραμονής σε μη σωστά αεριζόμενους χώρους.

Σημειώνεται ότι πλήρως εμβολιασμένο έναντι της COVID-19 θεωρείται ένα άτομο δύο εβδομάδες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός όχι μόνον προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη νόσηση, αλλά φαίνεται να μειώνει σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, άρα και τη διασπορά του ιού. Αλλά όχι απολύτως. «Ετσι, συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Εκτός και εάν φτάσουμε στο σημείο να έχει εμβολιαστεί πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και να προσεγγίζουμε την ανοσία αγέλης», τονίζει. Υπενθυμίζεται πως έως και χθες περίπου 380.000 άτομα στη χώρα μας είχαν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση εμβολίου έναντι της COVID-19.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Εννέα ερωταπαντήσεις για τον εμβολιασμό και το μέλλον της πανδημίας

Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ