Λοιμωξιολόγοι: Παράταση lockdown και κλείσιμο σχολείων

Λοιμωξιολόγοι: Παράταση lockdown και κλείσιμο σχολείων

Τι εισηγούνται οι ειδικοί - Ενταξη επιπλέον περιοχών στο «βαθύ κόκκινο»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd. 15:20 Προς παράταση του αυστηρού lockdown οδεύει η Αττική, καθώς το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αλλά και η εικόνα από τα νοσοκομεία δεν επιτρέπουν σχέδια για οποιαδήποτε χαλάρωση, ενώ, η επιτροπή των ειδικών εισηγείται και οριζόντιο κλείσιμο σχολείων, σε όλη την επικράτεια, για δύο εβδομαδες.

Σύμφωνα πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι οδηγούνται σε αυτήν την εισήγηση, καθώς παρατηρείται ότι η διασπορά αφορά και τις μικρές ηλικίες.

Παράλληλα, οι ειδικοί προτείνουν την ένταξη κι άλλων περιοχών, όπως τα Γιάννενα και η Χαλκιδική, στο «βαθύ κόκκινο»

Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι πολύ υψηλός, πρόβλεψη που έκανε άλλωστε και για την επόμενη εβδομάδα ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε σε δύσκολη φάση», τόνισε, σημειώνοντας ότι προβλέπει αυξητική πορεία στα κρούσματα. Το πρόβλημα, κατά τον ίδιο, επικεντρώνεται «κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών».

«Έτσι όπως πηγαίνουμε αυτή τη στιγμή, νομίζω πως ναι», είπε, κάνοντας λόγο για αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμανθεί στα 2.500, ίσως και κάποιες μέρες 3.000.

Ο ίδιος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «πριν το τέλος Μαρτίου δεν θα δούμε ουσιαστική πτώση των κρουσμάτων», κάτι που απέδωσε στα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων εξαρτάται από το πώς θα την διαχειριστούμε, υποστηρίζοντας ότι «έχει δυναμική να πάει πολύ περισσότερο». «Πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει με μεγάλη προσοχή να γίνει η προετοιμασία για το όποιο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

«Ένα καθολικό lockdown στο οποίο πιστεύουμε όλοι, για 2 εβδομάδες, θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ», τόνισε.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε την ανάγκη για απολύμανση, λέγοντας ότι «πρέπει να χτυπήσουμε τη διασπορά εκεί που συμβαίνει».

Κληθείς να σχολιάσει αν θα έβλεπε επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στο τιμόνι της επικοινωνίας, είπε: «Ο κ. Τσιόδρας έχει ικανότητα σύνθεσης και βούληση σύνθεσης, είναι εξαιρετικός στο να είναι πρωτεργάτης σε αυτή την επικοινωνία».

Διαβάστε: Διαφωνίες εκφράζονται στους κόλπους των επιστημόνων για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής των Ειδικών για τον κορωνοϊό.

Λοιμωξιολόγοι: Παράταση lockdown και κλείσιμο σχολείων-1

Παγώνη: Μετά τις 17 Μαρτίου η μείωση

«Κανένας ιός δεν έχει φύγει. Εδώ θα είναι και ο κορωνοϊός. Απλώς θα εμβολιαστούμε και οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Η κ. Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση», τόνισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στο MEGA, είπε: «Πρέπει να συνδυαστούν τα μέτρα με τη διασκέδαση. Το τριήμερο δεν σημαίνει ότι δεν θα διασκεδάσουμε. Αλλά δεν θα πάμε στου Φιλοπάππου. Θα διασκεδάσουμε σπίτι μας, με την οικογένειά μας. Μπορείτε να πάρετε ένα άτομο της καθημερινότητάς σας και να πετάξετε αετό στο βουνό, και να είστε μόνοι σας. Είναι μεγάλο πρόβλημα το τι θα γίνει με τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα. Δεν έχουμε φτάσει σε ψηλό επίπεδο εμβολιασμού. Βλέπουμε τις μεταλλάξεις, πόσος κόσμος νέος είναι στα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

«Μετά τις 17 του μήνα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται σιγά σιγά. Θα αργήσουν να μειωθούν όσοι είναι στις ΜΕΘ, θα χρειαστεί κάνα δεκαπενθήμερο», είπε και πρότεινε: «Μετά τις 17 να ξεκινήσουν τα σχολεία, και μαζί τα καταστήματα με τα sms ώστε να ελέγχεται ο κόσμος. Στο τέλος της άλλης βδομάδας».

«Δεν είναι δυνατόν να κλειστεί παραπάνω ο κόσμος στα σπίτια του. Η οικονομία βλέπουμε που έχει φτάσει. Αρχές Απριλίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο, πρέπει να ξεκινήσει η εστίαση, γιατί δεν είναι δυνατόν να μαζεύονται όλοι στα παγκάκια και στις πλατείες για να πίνει καφέ. Δεν αντέχει ο κόσμος να μείνει άλλο μέσα», συμπλήρωσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή