Εμβόλιο AstraZeneca: Στην ατζέντα της Εθνικής Επιτροπής

Εμβόλιο AstraZeneca: Στην ατζέντα της Εθνικής Επιτροπής

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μικροσκόπιο» των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να τεθεί ξανά το εμβόλιο της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έχει διακοπεί σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα και, αν και το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, θεωρείται βέβαιο ότι θα εξεταστεί ξανά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Εως και την Παρασκευή, τα δεδομένα που είχε η επιτροπή για τη σχέση του συγκεκριμένου εμβολίου και θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, δεν κρίθηκαν ανησυχητικά και την οδήγησαν στο να αποφασίσει τη συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στηρίχθηκε στην αξιολόγηση ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό και ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό. Στη χώρα μας έχει καταγραφεί ένα τέτοιο επεισόδιο, το οποίο προς το παρόν δεν έχει συσχετιστεί με τον εμβολιασμό.

Οπως ανέφερε πρόσφατα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Βάνα Παπαευαγγέλου, στην Ευρώπη –πλην του Ην. Βασιλείου– έχουν αναφερθεί 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια σε σύνολο 5.000.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί. Ο αριθμός των επεισοδίων είναι εντός των αναμενόμενων «ορίων» στον γενικό πληθυσμό. Επίσης, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων του Ην. Βασιλείου, σε περισσότερους από 11.000.000 εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, έως τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 170.000 δόσεις εμβολίων.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, υπήρξε ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο. «Ομως, συνεχίζονται οι έρευνες και αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε όλους είναι ότι υπάρχει μεγάλη επαγρύπνηση του ΕΟΦ για οποιοδήποτε σήμα, οπουδήποτε εμφανιστεί μια παρενέργεια, να διερευνηθεί και να επικοινωνηθεί», τόνισε η καθηγήτρια.
1.283.472 εμβολιασμοί

Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 στη χώρα, ενώ αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολιαστικών ραντεβού και των ατόμων που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, με τις σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν και σήμερα. Εως και το περασμένο Σάββατο είχαν διενεργηθεί 1.283.472 εμβολιασμοί, με 877.405 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου. Και σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, μέσω του εμβολιασμού έχουν αποτραπεί στην Ελλάδα τουλάχιστον 12.000 κρούσματα. 
Σε περιοχές όπως στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και στην Ιθάκη το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει έστω μία δόση του εμβολίου ξεπέρασε το 20% (20,6% και 20,5%, αντίστοιχα). Πάνω από το 10% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και σε Ικαρία, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Κεντρικό Τομέα Αθηνών, Κεφαλονιά και Λασίθι. Και φυσικά σε μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 ατόμων, όπου ακολουθείται διαφορετική στρατηγική εμβολιασμού, τα ποσοστά αγγίζουν το 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή