Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες – Γιατί δεν «πάγωσε» το εμβόλιο AstraZeneca

Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες – Γιατί δεν «πάγωσε» το εμβόλιο AstraZeneca

«Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται στην χώρα μας «σταθερά και με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της πανδημίας», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Η ίδια επισήμανε ότι η ΕΜΑ διερευνά μια προς μία όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν θρομβοεμβολικά επεισόδια, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων δεν παρουσιάζει περισσότερα θρομβοεμβολικά επεισόδια από όσα συναντώνται στον γενικό πληθυσμό.

«Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι’ αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση», είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στο «ντόμινο προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη» λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά.

«Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε και τόνισε ότι «είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό».

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε. 

Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες – Γιατί δεν «πάγωσε» το εμβόλιο AstraZeneca-1

Ευπαθείς ομάδες

Η κ. Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες και η σειρά προτεραιότητας είναι η εξής:

  • Άτομα με μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή
  • Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ευπαθών ομάδων ανοίγει την προσεχή Παρασκευή, 19 Μαρτίου. «Είναι περίπου 215.000 άτομα, είναι πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις και η ένταξη των πολιτών έγινε από την ΗΔΙΚΑ», είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες – Γιατί δεν «πάγωσε» το εμβόλιο AstraZeneca-2

Τα επόμενα ραντεβού

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 26/3, ενώ στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα έχουν γίνει -έως το απόγευμα- 28.000 εμβολιασμοί, ενώ το σύνολο των εμβολιασμών ανέρχεται σε 1.300.000. Πρόσθεσε ότι 890.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Όπως είπε σήμερα, μέχρι τις 17.30, «υπήρχαν 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και πραγματοποιήθηκαν έως τότε 6.684 ραντεβού, ποσοστό 85% που είναι πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών. Είναι το ποσοστό συνήθως που πλησιάζει σε μια απλή, καθημερινή μέρα που δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι «είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ».

Ερωτηθείς για το πόσοι πολίτες θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της ΑΖ, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «εξαρτάται από τις παραδόσεις της εταιρείας».

Η συνέντευξη Τύπου

Κρούσματα

Σε 1.533 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 59 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει τους 7.196. Παράλληλα, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 605 ασθενείς. [Διαβάστε]

Ανοίγουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες – Γιατί δεν «πάγωσε» το εμβόλιο AstraZeneca-3

ΕΜΑ για AstraZeneca

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), παραπέμποντας ωστόσο για τις οριστικές του αποφάσεις στη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων την ερχόμενη Πέμπτη.

«Έχουμε ζητήσει από τους ειδικούς να ερευνήσουν να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των περιστατικών θρομβώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογούνται όλα τα περιστατικά ένα προς ένα», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται: «Οι ειδικοί θα καταλήξουν σε συμπέρασμα την Πέμπτη και θα προβούν σε δημόσια ενημέρωση αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης». [Διαβάστε]

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε τη συνέχεια των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT