Ένα βήμα πριν την επίταξη γιατρών του ιδιωτικού τομέα

Ένα βήμα πριν την επίταξη γιατρών του ιδιωτικού τομέα

Προειδοποίηση Κικίλια με προθεσμία 48 ωρών

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε στο χειρότερο σημείο, με ρεκόρ κρουσμάτων μετά από ρεκόρ τέστινγκ», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το σύστημα υγείας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την έκκληση προς ιδιώτες γιατρούς για εθελοντική συνδρομή τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν δεν υπάρχει ανταπόκριση εντός 48 ωρών θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό επίταξη των υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας.

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» είπε και πρόσθεσε: «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Εμβολιασμοί

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι «το τέλος της κρίσης είναι κοντά, η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί, θα επιτευχθεί ανοσία στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες».

Επισήμανε ότι έχουν διεξαχθεί 1.340.000 εμβολιασμοί, προσθέτοντας ότι μόνον εντός του Απριλίου θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ακόμα τον αριθμό των εμβολίων της Johnson & Johnson.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ΜΕΘ Covid στην Αττική ανέρχονται σε 381 από 229 που αριθμούσαν πριν ένα μήνα.

Στην Αττική, επίσης, λειτουργούν 2.961 απλές κλίνες Covid.

Η συνέντευξη Τύπου

Συνδρομή του ιδιωτικού τομέα

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας και παραχωρεί 550 κλίνες. Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650. Επίσης το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε covid, ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσης του», είπε ο κ. Κικίλιας.

450 Non Covid:

  • Το Hellenic Health Care Group προσφέρει άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group προσφέρει άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών προσφέρει άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

100 κλίνες Covid και αναλυτικά

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών προσφέρει 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοιατρική προσφέρει 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Προτίθενται άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Κρούσματα

Σε 3.465 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 56 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει τους 7.252. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 630 ασθενείς.  Διενεργήθηκαν 63.654 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 5,44%. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι

Σήμα κινδύνου για τα λύματα

Διαρκής αύξηση του ιικού φορτίου, σε κάποιες περιοχές σε πολύ υψηλά ποσοστά, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου.

Όπως τονίζεται, τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. [Διαβάστε]

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρατίθεται:

sima-kindynoy-gia-ta-lymata-ayxisi-stin-attiki-ektoxeysi-stin-kriti0

ΠΟΥ για AstraZeneca

Τη συνέχιση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρώντας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, ύστερα από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, σημειώνεται ότι «η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων του ΠΟΥ αξιολογεί προσεκτικά τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο ΠΟΥ θα γνωστοποιήσει άμεσα στο κοινό τα ευρήματά του». 

Σημειώνεται ότι χθες, σε ανάλογη τοποθέτηση προέβη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) με δηλώσεις της εκτελεστικής διευθύντριάς του, Ιμερ Κουκ. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή