ΠΟΥ: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

ΠΟΥ: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρώντας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, ύστερα από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, σημειώνεται ότι «η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων του ΠΟΥ αξιολογεί προσεκτικά τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο ΠΟΥ θα γνωστοποιήσει άμεσα στο κοινό τα ευρήματά του». 

Σημειώνεται ότι χθες, σε ανάλογη τοποθέτηση προέβη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) με δηλώσεις της εκτελεστικής διευθύντριάς του, Ιμερ Κουκ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Ευρωπαίους ανταποκριτές, η κ. Κουκ τόνισε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη» ότι τα ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων συνδέονται με τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα και επανέλαβε ότι «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα οφέλη του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν των όποιων κινδύνων». 

Υπενθύμισε ότι «δεν προέκυψαν στις κλινικές δοκιμές και δεν είναι καταγεγραμμένες ως γνωστές ή αναμενόμενες παρενέργειες» του συγκεκριμένου εμβολίου. «Ο αριθμός των περιστατικών θρομβοεμβολής μεταξύ των εμβολιασμένων δεν δείχνει να είναι μεγαλύτερος από τη συχνότητά τους στον γενικό πληθυσμό», σημείωσε.

Η εκτελεστική διευθύντρια του EMA ανέφερε ότι, καθώς το ζήτημα πήρε διαστάσεις με την απόφαση ολοένα και περισσότερων χωρών να αναστείλουν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, προέκυψαν νέα περιστατικά τα οποία επεξεργάζονται οι ειδικοί του οργανισμού. Τόνισε τη σημασία της ακριβούς ταυτοποίησης του κάθε περιστατικού για να κριθεί πόσο σπάνιο είναι και αν η συχνότητά του είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφεται στον γενικό πληθυσμό. Είπε επίσης ότι ο EMA εξετάζει αν τα περιστατικά συνδέονται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου.

Βερολίνο: Η απόφαση του ΕΜΑ θα είναι δεσμευτική

Δεσμευτική για την γερμανική κυβέρνηση θα είναι η απόφαση που θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έχει προσωρινά ανασταλεί, διευκρίνισε σήερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

«Σαφώς εξαρτάται από την απόφαση του ΕΜΑ. Σαφώς, η απόφαση του ΕΜΑ είναι δεσμευτική. Σαφώς, θα ακολουθήσουμε την απόφαση του ΕΜΑ, διότι θα αποφασίσει και κατά πόσο τα νέα στοιχεία που υπάρχουν από την Γερμανία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεάσουν την αδειοδότηση του εμβολίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χάνο Κάουτς.

«Υπό αυτή την έννοια θα το περιμένουμε και θα αποφασίσουμε περαιτέρω», προσέθεσε ο εκπρόσωπος και επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή