Lockdown: Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και το βασικό σενάριο

Lockdown: Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και το βασικό σενάριο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς «κλείδωμα» οδεύουν μικρές προσαρμογές στο πλέγμα των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, εν αναμονή της αυριανής σύσκεψης των ειδικών, που θα παραδώσουν τις τελικές τους εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, πάντως, διαφορετικές οπτικές για τις επόμενες κινήσεις της χώρας, καταγράφονται εντός της επιστημονικής κοινότητας, με κάποιους εκ των ειδικών να τάσσονται κατά οποιασδήποτε χαλάρωσης, ενώ άλλες απόψεις συγκλίνουν προς την άμεση αλλαγή του υπάρχοντος μίγματος.

Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε «πως λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα, πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή».

Υπό αυτό το πρίσμα, πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση των λοιμωξιολόγων θα αφορά μικρές αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο:

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 στις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα εξεταστεί το ωράριο για την υπόλοιπη εβδομάδα. 

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει εισήγηση να επιτραπεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για τον κωδικό 6 στο 13033. 

Παράλληλα, όσον αφορά τα καταστήματα, η πιθανότερη εκδοχή αφορά εισήγηση για άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο, ωστόσο θεωρείται λιγότερο πιθανό σενάριο

Προβληματισμός και διαφωνίες από τους ειδικούς

Την ίδια ώρα, πάντως, το σύνθετο «σταυροδρόμι» των μέτρων αποτυπώνουν και οι τοποθετήσεις επιστημόνων, καθώς καταγράφονται διαφορετικές οπτικές για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, την ώρα που το Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην κορύφωση της πίεσης από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως είναι αναγκαίος ένας ακόμη μήνας lockdown. Σύμφωνα με τον καθηγητή, για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση της κατάστασης «θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην στόχευση των μέτρων, λέγοντας πως «θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ». Προσέθεσε δε πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Κατηγορηματικά αντίθετος σε βήματα χαλάρωσης ήταν και ο γιατρος – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία», είχε τονίσει μεταξύ άλλων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών μαγαζιών (καφέ, καταστήματα, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές. 

Παρότι προειδοποίησε για νέα αύξηση των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα».

Εκκληση για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όλες οι δραστηριότητες, απηύθυνε χθες, από την πλευρά του, με ανάρτησή του, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω η σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κτλ) ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα. Φορέστε πουλόβερ, μπουφάν, παλτό, ρούχα του σκι και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αντέξετε το κρύο. Και φυσικά μάσκα παντού και πάντα! Δε βλέπω άλλη λύση».

Πιο «ριζοσπαστική» ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Γιάννη Ιωαννίδη, που τάχθηκε υπέρ της άρσης του lockdown, υποστηρίζοντας ότι «αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους».

«Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή