Μαύρη τρύπα ο ανεπαρκής εμβολιασμός υγειονομικών

Μαύρη τρύπα ο ανεπαρκής εμβολιασμός υγειονομικών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Σε υποχρεωτικό rapid τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 θα υποβάλλεται εφεξής δύο φορές την εβδομάδα το προσωπικό των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Αυτό το μέτρο αποφάσισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά και το τελευταίο πολύ σοβαρό περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού σε ασθενείς και εργαζομένους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά.

Εως χθες το μεσημέρι είχαν βρεθεί περίπου 40 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου και 20 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό. Από το προσωπικό που βρέθηκε να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, τουλάχιστον 11 είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Αρνητική εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 55% του προσωπικού του Μεταξά, ενός ογκολογικού νοσοκομείου, έχει κάνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, αντίστοιχο είναι το ποσοστό των υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί συνολικά στο ΕΣΥ. Στο αρχικό κάλεσμα του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ανταποκριθεί πέντε στους δέκα υγειονομικούς (50%), ποσοστό που έχει αυξηθεί πλέον στο 55% και αναλύεται ως εξής: 70% στους γιατρούς (σε κάποια νοσοκομεία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80% και 90%) και 40%-45% στο λοιπό προσωπικό. Το συνολικό ποσοστό παραμένει εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα που θα ανέμενε κανείς στον ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο των επαγγελματιών υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτίθενται οι ίδιοι περισσότερο από όλους και, ταυτόχρονα, έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ασθενών, για τη νοσηλεία των οποίων είναι υπεύθυνοι. 

Σε αυτή τη φάση, όσοι εκ των υγειονομικών άλλαξαν στάση έναντι των εμβολίων και επιθυμούν να εμβολιαστούν, είτε περιμένουν να «περισσέψει» κάποια δόση λόγω της μη προσέλευσης πολιτών στο σχετικό ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε κλείνουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και περιμένουν τη σειρά τους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «στην αρχή κάποιοι, λανθασμένα, ήταν διστακτικοί στο εμβόλιο. Ομως τώρα πολλοί είναι οι υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν. Εμείς ζητάμε να μας δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία και να εφαρμοστεί ξανά ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός του προσωπικού του ΕΣΥ με ειδικές λίστες στα νοσοκομεία».

Οι ασθενείς του νοσοκομείου Μεταξά που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, νοσηλεύονται σε ειδικό χώρο στον έκτο όροφο του νοσοκομείου. Χθες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς σε ανακοίνωσή της τόνισε την ανάγκη τα νοσοκομεία που κατ’ εξοχήν περιθάλπουν ογκολογικούς ασθενείς και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία Μεταξά, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς και ο Αγιος Σάββας, «για ευνόητους λόγους αποφυγής ενδονοσοκομειακής διασποράς σε ευαίσθητο ανοσοκατεσταλμένο πληθυσμό ασθενών, να μην έχουν πτέρυγες COVID».

Eν τω μεταξύ, την απόφαση της διοίκησης του Δρομοκαΐτειου να μετατρέψει την ψυχογηριατρική κλινική του νοσοκομείου σε κλινική COVID, όπου νοσηλεύονταν χθες 28 ασθενείς, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία τους, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ). Οπως σημειώνουν, δεν έχει εξασφαλιστεί 24ωρη παρακολούθηση ασθενών από παθολόγο ή γιατρό συναφούς ειδικότητας, τα εργαστήρια και το ακτινολογικό τμήμα λειτουργούν μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει ούτε καν μηχάνημα αερίων.

Μικρή συμμετοχή

Την ίδια στιγμή, χωρίς την προσδοκώμενη συμμετοχή έληξε χθες το απόγευμα το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν για λίγες εβδομάδες τα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι έως χθες το μεσημέρι στη σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ είχαν δηλώσει συνολικά ενδιαφέρουν μόλις 54 ιδιώτες γιατροί (δηλαδή περίπου 10 περισσότεροι σε σχέση με την Τετάρτη όταν επαναδιατυπώθηκε η έκκληση του υπουργείου), τη στιγμή που οι ανάγκες αφορούν σε 200 γιατρούς.