Φτάνουμε στο «ορόσημο» του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων με την 1η δόση

Φτάνουμε στο «ορόσημο» του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων με την 1η δόση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «ορόσημο» του 1 εκατομμυρίου εμβολιασμένων με την πρώτη δόση αναμένεται να υπερβούμε αύριο Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρας μας.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σήμερα, έως αργά το μεσημέρι είχαν διεξαχθεί 29.000 εμβολιασμοί, με το σύνολο των εμβολιασμών να φτάνει το 1.464.000. Ειδικότερα, 993.000 άνθρωποι έχουν κάνει μια δόση, με την εμβολιαστική κάλυψη να ανέρχεται στο 9,74%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες (ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου), και ήδη υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ραντεβού, ενώ σήμερα άρχισε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στα νοσοκομεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου.

Επίσης 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Την προσεχή Παρασκευή (26/3) ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών και στις αρχές Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 65- 69 ετών.

Όσον αφορά στις παραδόσεις, αποκάλυψε ότι αναμένουμε 1.100.000 δόσεις από την Pfizer, 450.000 δόσεις από την AstraZeneca, 100.000 δόσεις από την Moderna, ενώ από την Johnson & Johnson έγινε γνωστό ότι θα τηρηθεί η δέσμευση για 1,3 εκ. δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο.

Επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αρχές Απριλίου θα προστεθούν 272 εμβολιαστικά κέντρα και την 1η Απριλίου ανοίγουν και τα άλλα δύο μέγα-εμβολιαστικά κέντρα, στο Ελληνικό και στο κλειστό Περιστερίου.

Η συνεντευξη Τύπου

«Ο εμβολιασμός για να βγούμε από αυτή την λαίλαπα είναι η μόνη λύση και όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών.

«Τα εμβόλια κατά της covid-19 προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους, αλλά δεν προστατεύουν από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με εμβολιασμούς», ανέφερε η ίδια.

Αναφέρθηκε στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και ειδικότερα στη στάση της χώρα μας και των πολιτών.

«Η Ελλάδα συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα», είπε, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού από άτομα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. «Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα», είπε και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να βελτιωθεί.

Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο θα πρέπει να είναι πλήρης και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που νοσούν οι εμβολιαζόμενοι και σύμφωνα με στοιχεία αυτό είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 0,2%. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, σημείωσε, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο εμβολιασμός κινείται σε αυτό το επίπεδο:

Φτάνουμε στο «ορόσημο» του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων με την 1η δόση-1

Φτάνουμε στο «ορόσημο» του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων με την 1η δόση-2

Κρούσματα

Σε 1.707 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 69 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7.531. Παράλληλα, σε 681 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Διενεργήθηκαν 14.074 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 12,12%. [Διαβάστε]

Το φύλλο πορείας της επιστράτευσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης των φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην Αττική και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Αστυνομία.

Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε ήδη η παράδοση.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των κριτηρίων είναι ηλικία κάτω των 60 ετών καθώς και η υποχρέωση οι ιατροί να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Γιατί φτάσαμε στην επίταξη – Ποιους αφορά

Αυτό είναι το φύλλο επίταξης

to-fyllo-poreias-tis-epistrateysis-idioton-giatron-amp-8211-se-exelixi-i-diadikasia0

Κοντοζαμάνης: Οι συνθήκες είναι πολεμικές

Σχολιάζοντας το μέτρο της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε πως «οι συνθήκες είναι πραγματικά πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας».

«Είναι θέμα ο κάθε ιατρός να αντιληφθεί το ρόλο του, το λειτούργημά του και τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη. Και όλοι τη δύσκολη αυτή στιγμή να βάλουμε πλάτη προκειμένου, προκειμένου να την ξεπεράσουμε», επεσήμανε. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή