Αρνητικό ρεκόρ για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

Αρνητικό ρεκόρ για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις φορές υψηλότερο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 από εκείνο που εντοπιζόταν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2020 ανιχνεύεται στα λύματα της Αττικής από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του μετρήσεις στην Ψυττάλεια, «η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο εμφανίζεται να είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα με εκείνα στα μέσα Μαρτίου, όταν είχαμε δει μια αύξηση της τάξης του 87% σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Υπάρχει μια μικρή σταθεροποίηση, όμως το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, είναι το υψηλότερο που έχουμε καταγράψει ποτέ, τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο του δεύτερου κύματος». 

Το ίδιο ισχύει και για τα κλινικά δείγματα, στα οποία ανιχνεύονται πολύ υψηλά ιικά φορτία. «Ολα τα θετικά δείγματα αυτή τη στιγμή είναι με πολύ υψηλό ιικό φορτίο, το υψηλότερο που έχει ανιχνευθεί ποτέ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός, πέρα από το ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, παράγεται και σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στον οργανισμό. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος αύξησης της διασποράς, διότι και περισσότερο μεταδοτικό είναι το νέο στέλεχος και σε μεγαλύτερο πληθυσμό βρίσκεται ανά φορέα», σημειώνει ο κ. Θωμαΐδης.

Οπως διαβεβαιώνει ο καθηγητής, «αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Θα πρέπει να αναμένουμε μια ύφεση ίσως από την επόμενη εβδομάδα. Βέβαια αστάθμητος παράγοντας είναι το άνοιγμα ορισμένων κλάδων, το οποίο μπορεί να βελτιώσει αλλά και να επιδεινώσει τα πράγματα· δεν το γνωρίζουμε. Πάντως η αποκλιμάκωση θα είναι αργή. Οσο χρόνο χρειάστηκε για να κορυφωθεί το κύμα, 45 ημέρες, τόσο θα χρειαστεί και για να υποχωρήσει. Που σημαίνει ότι στο τέλος Απριλίου, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε εικόνα των μέσων του Γενάρη, δηλαδή αρκετά μειωμένο αριθμό κρουσμάτων».

Με μια σειρά από μετρήσεις των αντιγράφων του ιού, εξισώσεις, μαθηματικά μοντέλα, στατιστικές μεθόδους, οι επιστήμονες υπολογίζουν το ιικό φορτίο στα λύματα, το οποίο, όπως λέει ο κ. Θωμαΐδης, «προέρχεται τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και συμπτωματικούς φορείς του ιού. Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα, 55% και άνω των φορέων του κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή