Κορωνοϊός: Σημάδια σταθεροποίησης αλλά σε υψηλό επίπεδο

Κορωνοϊός: Σημάδια σταθεροποίησης αλλά σε υψηλό επίπεδο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 19.000 ανήλθαν τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 6,8%, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός δοκιμάζει όλο τον κόσμο, με χώρες να αποφασίζουν νέα περιοριστικά μέτρα.

«Βλέπουμε σταθεροποίηση στην Ελλάδα, αλλά σε υψηλό επίπεδο» σημείωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ενώ επεσήμανε ότι τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν . Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. 

Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. «Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει παρόλο που παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς». Αυξητική τάση παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών. Πρόσθεσε ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ. 

Η ίδια ανέφερε ότι ξάφνιασε την Επιτροπή το γεγονός ότι χθες Πέμπτη υπήρξαν περισσότερες από το 600 εισαγωγές σε νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Τόνισε, πάντως, ότι μειώθηκε ο αριθμός νοσηλειών στις μεγάλες ηλικίες λόγω του εμβολιασμού τους.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και του λιανεμπορίου, έκανε έκκληση για προσοχή από όλους, υπογραμμίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση». Πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των μέτρων αποφασίστηκε για να «μετατοπιστεί η δραστηριότητα των πολιτών έξω από τα σπίτια», επισημαίνοντας πως «πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στόχος πρέπει να είναι μια απλή βόλτα, χωρίς συνωστισμό και χωρίς πολύ κόσμο».

Σχετικά με τα self-tests είπε ότι «η συστηματική διενέργεια ατομικών τεστ θα περιορίσει δραστικά τη διασπορά». «Τώρα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ για να προστατεύσουμε τους γύρω μας και για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, κι αφού βέβαια πρώτα έχουμε μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να συμμετέχουμε και σε ομαδικές δραστηριότητες», είπε.

Γκ. Μαγιορκίνης: Αύξηση ενεργών κρουσμάτων

«Σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται», ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός νέων διαγνώσεων στην Αττική με αύξηση 4%», ανέφερε και τόνισε πως μεγαλύτερη είναι αύξηση στην Θεσσαλονίκη με έντονη την πίεση στα νοσοκομεία.

Αναφέρθηκε και στα self-tests, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία αυτοαπομόνωσης όταν το τεστ βγει θετικό.

Κρούσματα

Σε επίπεδα άνω των 3.000 παρέμειναν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατεγράφησαν 72 θάνατοι, τη στιγμή που 753 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 3.080, επί 56.903 τεστ (19.049 PCR και 37.854). Η θετικότητα ανέρχεται σε 5,4%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.760 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή