Οι δύο εβδομάδες που κρίνουν το Πάσχα στο χωριό

Οι δύο εβδομάδες που κρίνουν το Πάσχα στο χωριό

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να τονίζουν πως είναι ακόμη νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, επεσήμανε πως «ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες».

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Βαρύ φορτίο στη Θεσσαλονίκη – Στο 90% η κάλυψη ΜΕΘ Covid

Αναφερόμενος στο Πάσχα και ερωτηθείς «αν θα πάμε στο χωριό», ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, απάντησε εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα. Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εάν η επιτροπή δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε στον ΣΚΑΪ, ότι «η κυβέρνηση κάνει κάποιες εισηγήσεις, γίνεται συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση. Η πίεση δημιουργείται από την κοινωνία που πρέπει να λειτουργήσει».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε ανησυχία για τη συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από το άνοιγμα. 

«Ανησυχώ για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα. Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Διαβάστε ακόμη: Περιμένοντας σιωπηλά το άνοιγμα: Οι καφετέριες της Αθήνας εν μέσω lockdown (εικόνες)

O Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, τοποθέτησε χρονικά την αποσυμπίεση ίσως και πριν τα τέλη Απριλίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστούν νυχτερινές εκδηλώσεις χιλιάδων ατόμων ή δεν θα δούμε κοσμοπλημμύρα στην Ερμού.

Τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.

«Σε αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να κινηθούμε όμως από κόκκινες περιοχές προς περιοχές με χαμηλότερα επιδημιολογικά φορτία ή προς τον τουρισμό που είχαμε κάθε Πάσχα στην πατρίδα μας γιατί θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα μετά», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Δ. Σαρηγιάννης: Δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στο καλό σενάριο, με την προϋπόθεση δηλαδή ότι γίνεται σωστά η διαχείριση των εβδομαδιαίων self test και προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί του πληθυσμού, στο τέλος του Απριλίου -αφού έχει περάσει το πικ της πανδημίας στα μέσα του μήνα- ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 2.400. Στις 15 Μαΐου ο ημερήσιος αριθμός τους κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα πέσει στα 1.300 κι τότε θα μπορέσουν να ανοίξουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Το καλό σενάριο προβλέπει επίσης ότι στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στα 825 και θα συνεχιστεί η μείωσή τους.

Το κακό σενάριο προβλέπει ότι δε γίνεται σωστή διαχείριση των self test, οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους προβλεπόμενους και έχουν ανοίξει νωρίτερα, απ’ ό,τι πρέπει, κι άλλες δραστηριότητες. Σε αυτήν την περίπτωση, αμέσως μετά το Πάσχα θα φτάσουμε ακόμα και τα 9.000 ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στο κακό σενάριο στις 15 Ιουνίου τα κρούσματα θα βρίσκονται στα 5.150 και στο τέλος του μήνα στα 3.500. 

Γ. Παυλάκης: Αν χαλαρώσουν τα μέτρα, την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε κορύφωση των θανάτων

Πολύ πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας, καθώς είμαστε στη κορύφωση τους επιδημιολογικού κύματος.

Υπογράμμισε δε ότι έχει επικρατήσει πανικός που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, όπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, ενώ προειδοποίησε πως αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.

Για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, έφερε σαν παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου μετά την Πρωτοχρονιά κατέγραφε πενταπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και τώρα έχει καταφέρει να μειώσει σε λιγότερα από 100 σε ημερήσια βάση.

«Μετά το Πάσχα η εστίαση»

Μετά το Πάσχα θα επαναλειτουργήσει η εστίαση αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

«Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα» σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή