ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Καλύτερο Πάσχα από πέρσι, αλλά με πολλά κρούσματα προβλέπει ο Μ. Δερμιτζάκης

Υπέρ του ανοίγματος των Λυκείων και του εμπορίου παντού τάσσεται ο καθηγητής Γενετικής

Καλύτερο Πάσχα από πέρσι, αλλά με πολλά κρούσματα προβλέπει ο Μ. Δερμιτζάκης

Απαισιόδοξος για γρήγορο περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού ως το Πάσχα, αλλά υπέρ του γενικού ανοίγματος των λυκείων και του λιανεμπορίου ακόμη και στις περιοχές με εκθετική αύξηση κρουσμάτων εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης είπε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, το Πάσχα η Ελλάδα θα καταγράφει ημερησίως 2.000 κρούσματα κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι σε τρεις εβδομάδες «δεν περιμένει κανείς ότι θα γίνουν θαύματα», αφού η μετάδοση του ιού δεν μειώνεται τόσο γρήγορα.

«Βεβαίως γίνεται να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από πέρσι, χωρίς να είναι αυτό που κάναμε το 2019, με συστάσεις για το μέγεθος των συγκεντρώσεων των πολιτών αλλά και τεστ», πρόσθεσε.

Τάσσεται πάντως υπέρ του ανοίγματος των Λυκείων με την εφαρμογή της αυτοδιάγνωσης (self test) αντί να βρίσκονται οι μαθητές εκτός σχολείου, αλλά και υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη, θεωρώντας ότι οι απόφαση να μείνουν κλειστά εκεί τα καταστήματα δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε.

«Εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω τη διαφορά να ανοίξει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές», τόνισε ο Έλληνας καθηγητής, ενώ χαρακτήρισε προτεραιότητα να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του, με άνοιγμα κλειστών παραλιών ενώ εξέφρασε την άποψη ότι και η λειτουργία της εστίασης θα βοηθούσε. Όπως είπε θα μετέφερε την «ευθύνη» της τήρησης των μέτρων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων από τους αστυνομικούς στις πλατείες.

Ούτε μία στο μισό εκατομμύριο

Για το εμβόλιο της AstraZeneca τόνισε ότι η πιθανότητα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θρόμβωσης και εγκεφαλικής αιμορραγίας ίσως είναι λιγότερο από μία στο μισό εκατομμύριο, ταυτιζόμενος με τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ένα κρούσμα ανά 600.000 εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο κ. Δερμιτζάκης είπε χαρακτηριστικά πως πιο πολλοί άνθρωποι θα σκοτωθούν με το αυτοκίνητό τους στη διαδρομή για να πάνε να εμβολιαστούν.

Πηγή: ΣΚΑΪ