Self-tests: Επιστροφή στα θρανία με διαφωνίες

Self-tests: Επιστροφή στα θρανία με διαφωνίες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πλειοψηφία και έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση δόθηκε χθες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η θετική γνωμοδότηση για την επαναλειτουργία της διά ζώσης εκπαίδευσης των μαθητών λυκείου από την ερχόμενη Δευτέρα. Προϋπόθεση, ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο self tests την εβδομάδα.

Η μακρά σε διάρκεια συνεδρίαση αλλά και οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται καταδεικνύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος σε μια τόσο επιβαρυμένη επιδημιολογικά χρονική περίοδο. Η θετική γνωμοδότηση για το άνοιγμα των λυκείων υπερψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της Επιτροπής (18 υπέρ, 9 κατά) και πολλά μέλη, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, προβάλλοντας την ανάγκη να καθυστερήσει το άνοιγμα τουλάχιστον για μία εβδομάδα, οπότε θα υπάρχει και μια καλύτερη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας μετά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ωρών που ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ορατό κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του επιδημικού φορτίου, που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μια μεγαλύτερη ζήτηση για κλίνες εντατικής θεραπείας, στην οποία το σύστημα υγείας πιθανότατα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί.

Το σκεπτικό των μελών που δεν ψήφισαν τη θετική γνωμοδότηση είναι ότι αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι στο υψηλότερο σημείο της, με τους δείκτες να μην υποχωρούν, και το άνοιγμα όλων των τάξεων του λυκείου θα επιφέρει μια επιπλέον κινητικότητα του πληθυσμού, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Εκφράζεται δε και ο φόβος ότι η επαναλειτουργία των λυκείων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη σπρώχνει πίσω χρονικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ΄ Λυκείου, κάτι που δεν δέχθηκε το υπουργείο Παιδείας. Στις προϋποθέσεις που ζήτησαν οι ειδικοί για να επαναλειτουργήσει η διά ζώσης εκπαίδευση ήταν η διενέργεια δύο φορές την εβδομάδα –αντί για μία– των self tests από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οπως άλλωστε ανέφερε χθες και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ανακοινώνοντας ότι ξεκινούν ξανά τα μαθήματα στην τάξη στα γενικά και επαγγελματικά λύκεια όλης της χώρας, η διενέργεια του τεστ δύο φορές αποτελεί σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η οποία έγινε δεκτή.

Οι ανακοινώσεις για άνοιγμα των λυκείων έγιναν μια μέρα κατά την οποία καταγράφηκαν 3.449 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα (σε σύνολο 55.000 τεστ) και 75 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην Αττική εντοπίστηκαν 1.670 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη –η οποία, όπως τόνισε, εξακολουθεί να ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές και τους επιστήμονες– 398 κρούσματα, στην Αχαΐα 114, στη Λάρισα 85, στην Πέλλα 74, στην Κοζάνη 59 και στις Σέρρες 56. 

Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) για την επικράτεια εκτιμάται στο 0,96 και παραμένει σταθερός τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων στον SARS-CoV-2 ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο 6,37%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ήταν 749, ενώ σταθερά πάνω από 500 ήταν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (524 χθες). Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε νέο ρεκόρ στον αριθμό των ασθενών με COVID-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομείο (οι νέες νοσηλείες ήταν 3.453 και εκδόθηκαν 2.615 εξιτήρια).  

Εμβολιασμοί

Στον αντίποδα, προχθές σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των εμβολιασμών, καθώς χορηγήθηκαν 59.969 δόσεις εμβολίων. Οπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, σήμερα αναμένεται να «σπάσουμε το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών στη χώρα» και πρόσθεσε ότι «παρά τις δυσκολίες αισιοδοξούμε ότι σύντομα ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή