ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Αποφασίζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Εμβόλιο AstraZeneca: Αποφασίζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Υπό το φως του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να αναφέρεται ως πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου της ΑstraZeneca, αποφασίζουν οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας έναντι του εμβολίου. Η Επιτροπή καλείται να εξετάσει εάν χρειάζεται να υπάρξουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου και ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί.

Η λήψη απόφασης έχει δυσκολίες, με δεδομένο ότι δεν υφίσταται κοινή θέση των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα αυτό, ενώ και ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις. Η αναφορά που γίνεται από τον ΕΜΑ είναι ότι έως τώρα τα περισσότερα περιστατικά αυτού του συνδρόμου αφορούν γυναίκες κάτω των 60 ετών και συνέβησαν εντός δύο εβδομάδων από τη στιγμή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς και ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνισή του. Επαναλαμβάνει, δε, ότι η εκδήλωση του συνδρόμου είναι πολύ σπάνια και τα οφέλη από τον εμβολιασμό στην πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών.

Οι ειδικοί επιστήμονες που καλούνται να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν στην εισήγηση για τη στρατηγική που θα υιοθετήσει η Ελλάδα υπογραμμίζουν ότι η διαφορετική στρατηγική που επιλέγουν οι χώρες της Ε.Ε. δεν είναι ανεξάρτητη με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, την τρέχουσα επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και τον διαφορετικό ρυθμό εμβολιασμού. Παραδείγματος χάριν, αναφέρουν, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δίνεται η δυνατότητα στα άτομα κάτω των 30 ετών να επιλέξουν να κάνουν το εμβόλια της Pfizer ή της Moderna, αναμένεται να φθάσει το ποσοστό της ανοσίας αγέλης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Νορβηγία που έχει αναστείλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca κατέγραψε προχθές μόλις ένα θάνατο ασθενούς λόγω COVID-19. Η απουσία ενιαίας στάσης σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες να εκφράζουν φόβο, κάτι που θα πρέπει να σταθμίσουν και τα μέλη της Επιτροπής.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΕΡΤ), εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ριζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας για το εμβόλιο της AstraZeneca, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα συζητήσουν εάν θα χρειαστεί να ισχύσουν στη χώρα μας ηλικιακοί περιορισμοί στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι, παρά τα δημοσιεύματα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις από τις χώρες της Ε.Ε., το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στα ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει υψηλό. Και όπως επισήμανε, σε καθημερινή βάση διενεργούνται 10.000 έως 12.000 εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο.