Πλατεία Βαρνάβα: Ολονύχτια πάρτι παρά τις απαγορεύσεις

Πλατεία Βαρνάβα: Ολονύχτια πάρτι παρά τις απαγορεύσεις

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι απελπιστική η κατάσταση»: Αυτό είναι το βασικό μοτίβο των κατοίκων που μένουν γύρω από την πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι.

Λίγα μέτρα από την πίσω πλευρά του Καλλιμάρμαρου, η μικρή αυτή πλατεία τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει θέατρο μιας ιδιότυπης διαμαρτυρίας εναντίον των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Κάθε βράδυ, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες κατοίκων στο kathimerini.gr, συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νεαροί σε ηλικία και χωρίς την χρήση μέσων προστασίας (μάσκα, αποστάσεις) παραβιάζουν συστηματικά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21.00, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος.

Οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν εικόνες που ουδόλως αναμένει να δει κάποιος σε μια μεσοαστική περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας, ειδικά κατά την διάρκεια των απαγορεύσεων.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, κάτοικος της περιοχής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, αποκαλύπτει ότι εδώ και 2 εβδομάδες αυτό το σκηνικό έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας τους και –ελλείψει ελέγχων- «σταδιακά γιγαντώνεται».

Το βράδυ του Σαββάτου (10/4), στις 21.00 -οπότε και τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας- η πλατεία Βαρνάβα είναι ασφυκτικά γεμάτη. Ουδείς έχει διάθεση να αποχωρήσει, το πάρτι συνεχίζεται κανονικά.

Στις 23.15 στα πεζοδρόμια τριγύρω είναι αδύνατον να περπατήσεις καθώς παντού έχουν σταθμεύσει μηχανάκια. Ένας νεαρός κάνει την ανάγκη του λίγο παρακάτω, στην είσοδο ενός γκαράζ. Νεαροί, στην πλειονότητα τους χωρίς μάσκα, με ένα ποτό στο χέρι που προμηθεύτηκαν από κάποια καφέ- μπαρ που παραμένουν ανοιχτά ως take away και από το περίπτερο της πλατείας, συγχρωτίζονται.

Κάτοικοι που έχουν καταγγείλει -και εγγράφως- στο παρελθόν ότι στην περιοχή γίνεται χρήση ναρκωτικών, τώρα υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. 

Πλατεία Βαρνάβα: Ολονύχτια πάρτι παρά τις απαγορεύσεις-1

Στο μέσο της πλατείας, στην πάνω πλευρά, ένα μικρό λευκό ΙΧ βρίσκεται σταθμευμένο. Παίζει από ηχεία δυνατή μουσική που ακούγεται σε μεγάλη ακτίνα. «Κάθε βράδυ είναι το ίδιο», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Λίγα λεπτά μετά κι ενώ τα όσα συμβαίνουν παραπέμπουν σε εικόνες προ πανδημίας, στον αέρα σκάνε πυροτεχνήματα, κάτι που –όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής- γίνεται συχνά. «Έχω τρομάξει πολλές φορές», σημειώνει μια κυρία που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Την πρώτη φορά νόμιζα ότι είναι πυροβολισμοί».

Είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι της περιοχής, μολονότι πρόθυμοι να μιλήσουν στον Τύπο, επιθυμούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, διότι φοβούνται.

Αποκαλύπτουν ότι υπήρξαν περιπτώσεις που όταν περίοικοι έκαναν παράπονα, δέχθηκαν λεκτικές επιθέσεις από νεαρούς, υπάρχουν δε και πληροφορίες ότι κάποιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς τα μπαλκόνια τους. Πολλές φορές έχουν ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο αστυνομική παρουσία δεν είναι ορατή.

Μία κυρία μάς δείχνει βίντεο με εικόνες νεαρών να χορεύουν στο δρόμο με τη μουσική στη διαπασών. «Να καταλάβω ότι η αστυνομία δεν έρχεται πιο νωρίς διότι έχει πολύ κόσμο. Στις 3.30 το πρωί είχαμε αυτές τις εικόνες. Περίπου 30-40 άτομα χόρευαν και έκαναν φασαρία, δεν μπορούσαν να έρθουν τότε;», σημειώνει.

Πλατεία Βαρνάβα: Ολονύχτια πάρτι παρά τις απαγορεύσεις-2

Πέρα από την μη τήρηση των μέτρων για την πανδημία, η φασαρία είναι κάτι που οδηγεί τους κατοίκους σε κατάσταση απελπισίας.

«Μόλις πέρασαν με υπερβολική ταχύτητα και εκκωφαντικό θόρυβο τρία δίτροχα κάτω από το σπίτι μου. Πόσοι άραγε ταλαίπωροι άνθρωποι θα ξύπνησαν μονομιάς με κομμένη την ανάσα λίγο μετά τα μεσάνυχτα εξαιτίας αυτού του ξερού ανατριχιαστικού θορύβου, του τόσο αναίτιου;» διερωτάται κύριος που επί χρόνια μένει στην πλατεία.

Το πρωί της Κυριακής οι εικόνες της περιοχής είναι αποκαρδιωτικές. Κάτοικοι φωτογραφίζουν και τραβάνε βίντεο την πλατεία- οι εικόνες παραπέμπουν σε χωματερή.

Λίγο μετά τις 07.00 αρχίζουν τις καθαριότητες τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων. Έχουν πολλή δουλειά.

Πλατεία Βαρνάβα: Ολονύχτια πάρτι παρά τις απαγορεύσεις-3

Βράδυ Κυριακής, 11 Απριλίου: Το σκηνικό επαναλαμβάνεται χωρίς μεγάλη διαφορά. Οι θαμώνες, ίσως, να είναι ελαφρώς λιγότεροι. 

Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, κι ενώ το πάρτι εξελίσσεται, παραπέμποντας σε εικόνες που έβλεπε κανείς στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο Φαληράκι της Ρόδου, νεαροί αρχίζουν ξαφνικά να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση, αποχωρώντας άτακτα από την πλατεία.

Είχαν περάσει περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ από την οδό Αρχιμήδους, πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Η πληροφορία μεταδίδεται αστραπιαία, οι νεαροί αφήνουν τα ποτά κι αποχωρούν.

Λίγα λεπτά αργότερα πολλοί εξ αυτών επιστρέφουν για να συνεχίσουν το πάρτι με μουσική στη διαπασών, συνθήματα και τραγούδια, κόντρες με μηχανάκια, ηχηρά φρεναρίσματα με ΙΧ. Και κάτοικους απελπισμένους να αδυνατούν να κοιμηθούν…  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή