Νέα εισαγγελική έρευνα για fake news με τα self-tests

Νέα εισαγγελική έρευνα για fake news με τα self-tests

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική παρέμβαση προκαλέσε σειρά fake news που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, τα οποία αναφέρονται στη διαδικασία των self-tests και προειδοποιούν ψευδώς για «δημιουργία δομών συγκέντρωσης για τα κρούσματα».

Διαβάστε ακόμη: Εισαγγελική παρέμβαση για τις θεωρίες συνωμοσίας με τα self-tests

Τα ψευδή αυτά δημοσιεύματα αναφέρουν πως αν ένας μαθητής κάνει το self-test και βγει δεύτερη φορά θετικός, θα οδηγείται σε «δομή covid», κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αναφέρει λεπτομερώς την διαδικασία που ορίζεται, με δωρεάν έλεγχο εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, περιορισμό στο σπίτι μέχρι τον επανέλεγχο και εφαρμογή του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος έχει την λοίμωξη.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ενημερώθηκε για τα ψευδή δημοσιεύματα και κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τη σχετική εντολή είναι να εντοπιστούν τα επίμαχα δημοσιεύματα και να διακριβωθεί αν και από ποιους έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Απάντηση της Πολιτικής Προστασίας για βίντεο με τον Ν. Χαρδαλιά

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και βίντεο 20 δευτερολέπτων που δείχνει τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να «ανακοινώνει» «δομές συγκέντρωσης» για κρούσματα. Πηγές της ΓΓΠΠ ανέφεραν στο «GRTimes» ότι πρόκειται για απόσπασμα από μία αρκετά παλιά ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αναφορά περί «ξενοδοχείων καραντίνας» που είχαν ριχτεί στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, αφορούσαν τη φιλοξενία ατόμων τα οποία βρίσκονταν θετικοί ύστερα από κάποιο ταξίδι και έπρεπε να μείνουν σε 15ήμερη καραντίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή