Αστικά λύματα: «Καμπανάκι» για την Αττική – Κορύφωση του ιικού φορτίου

Αστικά λύματα: «Καμπανάκι» για την Αττική – Κορύφωση του ιικού φορτίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα εκτιμάται πως κινείται το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αττικής, όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων.

Αυξητικές τάσεις σημειώνονται σταθερά από την περασμένη Τετάρτη, ενώ η κορύφωση κατεγράφη στις μετρήσεις του περασμένου Σαββάτου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ότι τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες, όπως τα περιστατικά των κορωνοπάρτι σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, έχουν συμβάλει στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας του λεκανοπεδίου. 

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοπάρτι: Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει μοντέλο «ήπιας αστυνόμευσης»

Τα δεδομένα των μετρήσεων θα δοθούν στον ΕΟΔΥ, ενώ πιθανόν θα δοθούν στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες. 

Την παραπάνω εικόνα αποτύπωσαν και οι καθηγητές Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στο πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας επεσήμανε ότι, ενώ μέχρι τώρα φαινόταν να υπάρχει σταθεροποιητική τάση στα κρούσματα, τα στοιχεία δεν δείχνουν αποκλιμάκωση. «Μέσα από τα λύματα φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή αύξηση, ειδικά στην Αττική».

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας προσέθεσε πως φαίνεται ότι έχουμε επανάκαμψη. «Τα νούμερα επανέρχονται», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται πως η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη, με τους διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Μ. Παγώνη: Νέοι οι μισοί νοσηλευόμενοι με Covid-19

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, τόνισε πως ολοένα και μικρότερες ηλικίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με Covid-19, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως σχεδόν το 50% των νοσηλευομένων είναι νέοι και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη ανέφερε πως στα κρούσματα υπάρχει μια σταθερότητα, αλλά ο αριθμός των νοσηλευομένων εντός και εκτός ΜΕΘ είναι ακόμη μεγάλος.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Και οι υγιείς νοσούν σοβαρά

Σχετικά με τις μετακινήσεις για το Πάσχα, η κ. Παγώνη είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;». Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι από την επιτροπή είναι γιατροί και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. «Δεν νομίζω ότι θα πάρει το ρίσκο καμία επιτροπή να βγάλει τον κόσμο στην επαρχία. Προχθές, βάλαμε σε ράντζα τους non-Covid ασθενείς», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών, είπε πως «η νεολαία δεν έχει καταλάβει ότι οι μεταλλάξεις την αφορούν. Ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 50-80 άτομα».

Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει ένα 40-45% από αυτούς που έχουν έρθει και νοσηλεύονται, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και ένα 25% που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ ήταν η σειρά τους. Αυτοί που νοσηλεύονται αυτή την εποχή είναι νέοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή