Συναγερμός για τη λαθροθηρία τρυγονιών στο Ιόνιο

Συναγερμός για τη λαθροθηρία τρυγονιών στο Ιόνιο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα βαφτεί στο αίμα, για ακόμη μια χρονιά, η επιστροφή των τρυγονιών στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια με την ανοιξιάτικη λαθροθηρία; Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χτυπάει συναγερμό, ειδικά στα νησιά του Ιονίου, και καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες αρχές «να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπει οριστικό τέλος στη λαθροθηρία του τρυγονιού, που μετατρέπει κάθε άνοιξη τα Ιόνια Νησιά σε βωμό θυσίας χιλιάδων κατάκοπων μεταναστευτικών τρυγονιών. Η τοπική κοινωνία καλείται να δείξει μηδενική ανοχή σε αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές». Ειδικά μάλιστα σε νησιά που λειτουργούν ως διεθνείς τουριστικοί προορισμοί, παρόμοιες βάρβαρες συμπεριφορές μόνο θετικά δεν λειτουργούν.

Το κυνήγι την άνοιξη είναι παράνομο ήδη από το 1985 στην Ελλάδα και αυτό γιατί «αποτελεί ένα πραγματικό έγκλημα απέναντι στα εξουθενωμένα τρυγόνια, μετά το δύσκολο ταξίδι τους: ένα έγκλημα με στόχο πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν». Το φαινόμενο του ανοιξιάτικου κυνηγιού είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια Νησιά, σε περιοχές κυρίως της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών και των Οθωνών. Δυστυχώς, παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης, εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού «παραδοσιακή» δραστηριότητα. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Ορνιθολογική, ακόμα και τη φετινή περίοδο και παρά τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού, υπάρχουν καταγγελίες για υποδοχή των πουλιών με σκάγια! 

Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί των τρυγονιών έχουν υποστεί δραματική μείωση, έως και κατά 80%, κάτι που οδήγησε στην κατάταξή τους ως τρωτό είδος στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουν συμβάλει σε αυτό, όπως η επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η αλλαγή στις χρήσεις γης, όμως στις μεσογειακές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, η λαθροθηρία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επιτείνει την απειλή, επισημαίνει η Ορνιθολογική.

Την περασμένη χρονιά καταρτίστηκαν τοπικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο, στους Παξούς – Αντίπαξους, στην Κέρκυρα και στα Διαπόντια Νησιά, με πρωτοβουλία της Ορνιθολογικής και υποστήριξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως σημειώνει η εταιρεία, υπήρξε μια πρώτη ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών στην πρωτοβουλία, που χαρακτηρίστηκε ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την εξάλειψη αυτής της παραβατικής δραστηριότητας. «Δυστυχώς όμως, ένα χρόνο μετά, διαπιστώνεται και επίσημα πως η Πολιτεία έχει κάνει μέχρι στιγμής το απόλυτο τίποτα, γυρνώντας για ακόμη μια φορά την πλάτη σε ένα διεθνές έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή και επιτρέποντας με την αδράνεια και την ανοχή της να συνεχίζεται μια πρακτική που πλήττει ανεπανόρθωτα ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και τη φήμη του Ιονίου ως διεθνούς τουριστικού προορισμού».

Η Ορνιθολογική ζητεί από τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών του Ιονίου εάν αντιληφθούν περιστατικό ανοιξιάτικης λαθροθηρίας να καλέσουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές (δασαρχείο, αστυνομία) και να ενημερώσουν και την εταιρεία. Γιατί είναι πολύ πιο σημαντικό για όλους και ειδικά για τη νέα γενιά να βλέπουν τα πανέμορφα τρυγόνια να επιστρέφουν κάθε άνοιξη στο Ιόνιο και να φωλιάζουν σε ασφαλείς βιοτόπους, από το να μετατρέπονται σε λάφυρα μερικών ασυνείδητων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή