ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self-tests: Ικανοποίηση ΥΠΕΣ για την «πρεμιέρα» στο Δημόσιο

Self-tests: Ικανοποίηση ΥΠΕΣ για την «πρεμιέρα» στο Δημόσιο

Πρώτη ημέρα χθες της περιόδου προσαρμογής των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων στη διαδικασία του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου μέσω των self tests, και η ανταπόκριση κρίνεται «ικανοποιητική» από το υπουργείο Εσωτερικών. Καθώς η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε το προηγούμενο Σάββατο, κρίθηκε ότι έπρεπε να υπάρξει δοκιμαστική περίοδος διάρκειας δύο εβδομάδων έως ότου η χρήση των self tests και η άμεση ανάρτηση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα καταστεί υποχρεωτική.

Οι υπάλληλοι στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται με αυτοπρόσωπη παρουσία πρέπει να υποβάλλονται σε self test μία φορά την εβδομάδα –το περισσότερο 24 ώρες πριν παρουσιαστούν στην εργασία τους– και να αναρτούν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα. Ωστόσο, για την περίοδο προσαρμογής έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων να προμηθευτούν και να κάνουν το τεστ, όπως και να αναρτήσουν το σχετικό αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Μάλιστα από χθες Μ. Δευτέρα έως και το Μ. Σάββατο μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν κατ’ εξαίρεση προκαταβολικά δύο τεστ (για αυτή και την επόμενη εβδομάδα). 

«Με αυτή την έννοια, θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική περίοδος για να έχουμε πλήρη εικόνα για την εφαρμογή του μέτρου της διενέργειας των self tests στο Δημόσιο», σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. 

Από τις 9 Μαΐου όμως, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, «δεν θα υπάρχει επιείκεια για όσους δεν συμμορφώνονται με τη διαδικασία». Οπως προβλέπεται, σε περίπτωση που δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, η αρμόδια για θέματα προσωπικού υπηρεσία «προβαίνει στην περικοπή των αποδοχών του υπόχρεου προσώπου». 

Παράλληλα, το ακριβές ποσοστό των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων οι οποίοι εργάζονται μέσω τηλεργασίας δεν είναι γνωστό, καθώς έχει σχέση με τη θέση του κάθε υπαλλήλου και την απόφαση του διευθυντή του τμήματος. Ωστόσο, «από τις 10 Μαΐου και μετά –οπότε και τα παιδιά του δημοτικού θα επιστρέψουν στα σχολεία– περιμένουμε ότι σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα προσέρχονται στην εργασία τους».  

Χθες πάντως, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου των self tests στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, στον Δήμο Αθηναίων 1.540 άτομα είχαν ανεβάσει έως αργά το απόγευμα στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ που πραγματοποίησαν, σε σύνολο 6.200 εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα προμήθειας δωρεάν self test έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει εάν κάποιος που προμηθεύτηκε το τεστ ανάρτησε και το αποτέλεσμα, ως οφείλει, στη σχετική πλατφόρμα.