Δώδεκα άμαξες έργα τέχνης μόνο για το μουσείο στο Τατόι

Δώδεκα άμαξες έργα τέχνης μόνο για το μουσείο στο Τατόι

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωράει η αποκατάσταση των 12 αμαξών που βρέθηκαν στον στάβλο του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, όπως και η μετατροπή της οικίας δασοφύλακα σε κέντρο πληροφόρησης του κτήματος. Αμφότερες οι μελέτες έλαβαν την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του. 

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι άμαξες απομακρύνθηκαν από το κτίριο του Βουστασίου, όπου βρίσκονταν σε ακατάλληλες συνθήκες από το 1973, για να καθαριστούν και να γίνουν οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων. Τώρα, η μελέτη προβλέπει τη συντήρηση των μεταλλικών, ξύλινων, υφασμάτινων και δερμάτινων στοιχείων των αμαξών και τη συμπλήρωση των κενών τμημάτων. 

Δώδεκα άμαξες έργα τέχνης μόνο για το μουσείο στο Τατόι-1

Η μελέτη προτείνει την αποκατάστασή τους ως «στατικά μουσειακά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας» και όχι ως χρηστικά οχήματα. Με άλλα λόγια, δεν προβλέπεται βόλτα με άμαξες στο Τατόι. Προτείνεται, ακόμα, η δημιουργία ενός κατάλληλα διαμορφωμένου εκθεσιακού χώρου αυστηρών προδιαγραφών, με ελεγχόμενες συνθήκες εντός του κτήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή