Στην τελική ευθεία για άρση περιοριστικών μέτρων

Στην τελική ευθεία για άρση περιοριστικών μέτρων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σε ό,τι έχει να κάνει με τον νέο γύρο «αποκλιμάκωσης» των περιοριστικών μέτρων, με τη χρήση των sms για τις μετακινήσεις και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Διαβάστε ακόμη: Τι αλλάζει για υπερτοπικές μετακινήσεις, χρήση sms και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει την Τετάρτη με βασικό στόχο τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και της εστίασης πέραν των 11:00 μ.μ. (ίσως μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα), όπως επίσης επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα των sms στο 13033 και το 13032.

Βασικό θέμα για τη σταδιακή «απελευθέρωση» αποτελεί και η μέθοδος για ψώνια με το click away και το click in shop, με στελέχη της αγοράς να ζητούν εντόνως την κατάργηση του μηνύματος για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ή εστω την διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων της αγοράς.

Την ίδια ώρα την κατάργηση του sms στο 13033, έχουν -εμμέσως πλην σαφώς- προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Χάρη Θεοχάρη και για τον τουρισμό που επανεκκινεί στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι επισκέπτες δεν θα εισέρχονται στη χώρα δίχως αρνητικό μοριακό τεστ, έως 72 ώρες πίσω, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Στην τελική ευθεία για άρση περιοριστικών μέτρων-1

Όπως έχει γράψει η «Κ» θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν κανόνες και για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Γι’ αυτές που θα γίνονται με πλοίο, αεροπλάνο και τρένο, η επίδειξη self-test σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτική. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

Η μία σκέψη είναι να είναι τελείως ελεύθερες –κάτι όμως που θα στέλνει λάθος μήνυμα– και η άλλη είναι να υπάρξει «ισχυρή σύσταση» για χρήση self-test. Σε αυτή την περίπτωση, βεβαίως, οι έλεγχοι δεν μπορούν να είναι μαζικοί, αλλά μόνο δειγματοληπτικοί. Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν πως ο τρόπος λειτούργησε ευεργετικά με τα σχολεία, όπου εντοπίζονται φορείς και απομονώνονται, και αντίστοιχα μπορεί να λειτουργήσει και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αντιθέτως, ένα ανεξέλεγκτο άνοιγμα θα στείλει λάθος μήνυμα και μπορεί να αποβεί μοιραίο, ιδίως για τα νησιά.  

Διαβάστε ακόμη: Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία με όπλο τα self test (βίντεο)

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75% και μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους –όχι όρθιους– με ποσοστό πληρότητας 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή