Επιδείνωση ασθενών με άνοια λόγω της πανδημίας

Επιδείνωση ασθενών με άνοια λόγω της πανδημίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολη για τη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με άνοια είναι η περίοδος της πανδημίας έως σήμερα, καθώς επιδείνωσε την κατάστασή τους, επηρεάζοντας την ικανότητα επικοινωνίας τους αλλά και την κινητικότητά τους. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Eταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών με τη συμμετοχή 339 φροντιστών ατόμων με άνοια, το διάστημα από τον Νοέμβριο 2020 έως τον Απρίλιο 2021, το 86% των πασχόντων που φροντίζουν εμφάνισαν στατιστικά σημαντική συνολική επιδείνωση της κατάστασής τους ως αποτέλεσμα της μακράς περιόδου απομόνωσης. Οπως ανέφεραν οι φροντιστές, οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η ικανότητα επικοινωνίας, η διάθεση και η κινητικότητα των πασχόντων.

Οι ίδιοι οι φροντιστές δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν αρνητικά όσον αφορά το σωματικό τους φορτίο (σε ποσοστό 85%) αλλά και όσον αφορά το ψυχολογικό φορτίο (90%). Σχεδόν έξι στους δέκα (57,4%) ανέφεραν μεγαλύτερη επιδείνωση στην κατάστασή τους καθώς και των πασχόντων κατά το δεύτερο lockdown. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι φροντιστές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη. Τα άτομα με άνοια ήταν επίσης ως επί το πλείστον γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη.

«Είναι γνωστό ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης και άνοια είναι εξαιρετικά ευάλωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμφανίζοντας ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για νόσηση και αυξημένη θνητότητα, αφού δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν μέτρα υγιεινής και προφύλαξης. Επιπλέον, όμως, η μειωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους, η διατάραξη της καθημερινής ρουτίνας και η αδυναμία εξόδου προκαλούν εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, σωματική δυσφορία, με αποτέλεσμα η φροντίδα τους, ιατρική και κοινωνική, να γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, ειδικά και λόγω της αναστολής λειτουργίας κέντρων εξειδικευμένης φροντίδας και περιορισμού της πρόσβασης σε δομές», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, από τον Φεβρουάριο του 2020 έχει θέσει σε λειτουργία τη Γραμμή Βοήθειας για την Ανοια 1102 με σκοπό να παρέχει ενημέρωση και βοήθεια σε άτομα με άνοια και στους φροντιστές τους. Από την αρχή λειτουργίας της έως σήμερα έχουν λάβει βοήθεια μέσω της γραμμής περισσότερα από 800 άτομα. Η Γραμμή Βοήθειας για την Ανοια 1102 λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. (εκτός αργιών) με αστική χρέωση του εκάστοτε παρόχου τηλεφωνίας. Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω live webchat ή και μέσω e-mail στο [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή