ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη: Τέταρτο 24ωρο μάχης – «Θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η φωτιά»

Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη: Τέταρτο 24ωρο μάχης – «Θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η φωτιά»

Σταθερά βελτιούμενη βαίνει από χθες η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, που παραμένει, ωστόσο, σε εξέλιξη για τέταρτο 24ωρο, ενώ οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες.

«Είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η φωτιά», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ενώ επισημαίνει πως είναι διάσπαρτες οι ενεργές καύσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν, για τέταρτο 24ωρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», από αέρος συνδράμουν 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης: «Ήταν καταπράσινα, ένα κομμάτι παρθένο κάηκε»

Σε αμέλεια παραπέμπουν οι ενδείξεις

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πυρκαγία οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια.

Από τα έως τώρα ευρήματα η φωτιά ξεκίνησε από χωράφι όπου υπήρχαν δεμάτια με κομμένα κλαδιά ελαιόδεντρων. Σύμφωνα μάλιστα με καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε όταν κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν, παρά τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, να κάψουν τα κομμένα κλαδιά. 

Πώς πήρε γρήγορα διαστάσεις

Η φωτιά στον Σχίνο Λουτρακίου εκδηλώθηκε σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στις 9.45 μ.μ. της Τετάρτης και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και των εγκαταλελειμμένων δοχείων με ρητίνη που υπήρχαν διάσπαρτα στο πυκνό δάσος. «Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι φλόγες είχαν διανύσει 10 χιλιόμετρα», δήλωσε σχετικά στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Ηδη από τη νύχτα της Τετάρτης με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη στο μέτωπο μετέβη κλιμάκιο πυροσβεστών της Διεύθυνσης  Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Από την έρευνά τους διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από χωράφι με ελαιόδενδρα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι κάτοικος της περιοχής που έχει τη διαχείριση της έκτασης προσπάθησε να κάψει κομμένα κλαδιά. 

Αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής δήλωvε στην «Κ» ότι το κλιμάκιο της ΔΑΕΕ εξετάζει και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά ξεκίνησε από σπίθες στα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς του 2018 στην Κινέτα. Πάντως, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι από την αυτοψία στο «σημείο μηδέν» προσδιορίστηκε ότι από το σημείο δεν διέρχονται καλώδια της ΔΕΗ. 

Εως το βράδυ της Παρασκευής, οι ανακριτικοί υπάλληλοι συγκέντρωναν καταθέσεις δίχως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική να έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή ή ακόμα περισσότερο τη σύλληψη υπόπτου. «Ολα δείχνουν αμέλεια ωστόσο, δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την αιτία που προκάλεσε τη φωτιά», δήλωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.