Μηνιαίο επίδομα στους ανάδοχους γονείς

Μηνιαίο επίδομα στους ανάδοχους γονείς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που μένουν σε δομές φιλοξενίας έχουν ως στόχο οι αλλαγές που προωθούν άμεσα το υπουργείο Εργασίας και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου στον θεσμό της αναδοχής, με αιχμή την καθιέρωση, από τον Ιούνιο, επιδόματος ύψους από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα. Χθες, η κ. Μιχαηλίδου παρουσίασε τον νέο θεσμό της αναδοχής και περιέγραψε την κεντρική προτεραιότητα της νέας δράσης, που δεν είναι άλλη από το «να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να αποκτήσουν μια οικογένεια και ένα καλύτερο μέλλον». 

Σύμφωνα με την υφυπουργό, κάποια παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους επειδή αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει, είτε μένουν εδώ και χρόνια σε δομές φιλοξενίας λόγω νομικών εκκρεμοτήτων και δεν μπορούν να υιοθετηθούν. «Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε πολλές ανάδοχες οικογένειες – όπως άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

Αναλυτικά, μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος υιοθεσιών – αναδοχών, που επέτρεψε σε λιγότερο από έναν χρόνο σε περίπου 700 παιδιά να βρουν τη δική τους οικογένεια, το 2021 καθιερώνεται ο νέος θεσμός για την αναδοχή με:

• Πρόβλεψη μηνιαίου επιδόματος αναδοχής. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά, όχι μόνο οι νέοι, αλλά και οι 494 σημερινοί ανάδοχοι που χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου.

• Αύξηση των ηλικιακών ορίων. Εως σήμερα μπορούσε να γίνει ανάδοχος κάθε κάτοικος της Ελλάδας που ήταν από 30 έως 60 ετών, εφόσον δεν είχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη των 50 ετών από το παιδί που αναλάμβανε. Αμεσα θα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 έως 75 ετών.

• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω Εθνικής Καμπάνιας Ενημέρωσης –με τη συνεργασία της UNICEF, στο πλαίσιο της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος «Child Guarantee» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– ώστε να βρεθεί και στη χώρα μας «μια οικογένεια για κάθε παιδί».

• Δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποκλειστικά για το παιδί. Μέσα από αυτή θα ενημερώνονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς.

Να σημειωθεί ότι ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή