Αστυνομία στα ΑΕΙ: 400 προσλήψεις άμεσα και επιπλέον 600 εντός εννέα μηνών

Αστυνομία στα ΑΕΙ: 400 προσλήψεις άμεσα και επιπλέον 600 εντός εννέα μηνών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται ο θεσμός της λεγόμενης «πανεπιστημιακής αστυνομίας», καθώς προχθές αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η προκήρυξη για την πρόσληψη των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν το νέο Σώμα. Σύμφωνα με την προκήρυξη, θα προσληφθούν αρχικά 400 ειδικοί φρουροί, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από τους επιλαχόντες μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, εφόσον παραστεί ανάγκη. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Οχι μόνο να δρομολογούμε στα υπουργικά μας συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει», τόνισε, προσθέτοντας: «Και η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των ΑΕΙ, αποτέλεσε μια κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». 

Την ίδια στιγμή, για μεταγενέστερο χρόνο, το αργότερο μέσα στον Ιούλιο, μετατίθεται η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα φέρει μια σειρά από φιλόδοξες αλλαγές στα σχολεία, όπως μεγαλύτερη ελευθερία στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος και στον τρόπο αξιολόγησης μαθητών, ακόμη και δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν, υπό όρους, σχολείο. Το ν/σ του υπ. Παιδείας επρόκειτο να συζητηθεί αυτές τις ημέρες, ωστόσο κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για περαιτέρω επεξεργασία του.

Ειδικότερα, το ν/σ προβλέπεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αυτονομίας των σχολείων σε ένα πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας. Ενδεικτικά, προωθείται η μεγαλύτερη ελευθερία στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος και στον τρόπο αξιολόγησης μαθητών, επιλογή σχολικών εγχειριδίων και εκπαιδευτικού υλικού από τους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας, απελευθέρωση της δυνατότητας συνεργασιών της σχολικής μονάδας με τρίτους για την εκπόνηση πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το ΙΕΠ και χωρίς κεντρική έγκριση του κάθε προγράμματος από το υπουργείο Παιδείας. 

Επίσης, μετά τη νομοθέτηση της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας με τον νόμο 4692/2020, όπως αναφέρουν τα ενημερωτικά έγγραφα του υπ. Παιδείας «η αξιολόγηση του έργου των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών οργανώνεται σε δύο διαφορετικά πλαίσια τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κριτήρια: συνολική (summative) αξιολόγηση για τα στελέχη εκπαίδευσης και διαμορφωτική (formative) αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς με διττό στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης». Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2021-2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή