Αντίδραση ΤΕΕ για «εξίσωση» δικαιωμάτων

Αντίδραση ΤΕΕ για «εξίσωση» δικαιωμάτων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για απονομή integrated master σε αποφοίτους τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Μάλιστα το ΤΕΕ κάνει λόγο για μεθόδευση του υπουργείου ουσιαστικά να απονείμει επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους του ΠΑΔΑ όμοια με των αποφοίτων πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών της χώρας. 

Συγκεκριμένα, η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ αναφέρει ότι «υπερασπιζόμενη αταλάντευτα το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα των μηχανικών, στηλιτεύει απερίφραστα την επίσπευση και τη μεθόδευση του υπουργείου Παιδείας να απονείμει άκριτα ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στους αποφοίτους του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)». 

Και στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ συμπληρώνει ότι «ως υπεύθυνος φορέας για τη διαδικασία απονομής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και κατ’ επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με γνώμονα την τεχνική ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον, δεν θα επιτρέψει την απαξίωση των διπλωμάτων των ενιαίων πενταετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών της χώρας αποδεχόμενο να υπερισχύουν σκοπιμότητες έναντι της επιστημονικής και επαγγελματικής ευθύνης, της ποιότητας, της πληρότητας και του επιπέδου σπουδών, καθώς το επάγγελμα του μηχανικού είναι ρυθμιζόμενο, συνεπάγεται ευθύνες και άπτεται άμεσα της δημόσιας ασφάλειας και του δημοσίου συμφέροντος. Τουναντίον, θα ασκήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο ώστε η πολιτική άκριτης αναγνώρισης και απαξίωσης των πενταετών διπλωματούχων μηχανικών να ακυρωθεί και να ενεργοποιηθούν οι νόμιμα προβλεπόμενες διαδικασίες αξιολόγησης χωρίς θεσμικά άλματα και καθ’ υπαγόρευση αποφάσεις».

Το ΤΕΕ είχε διαχρονικά αναφέρει ότι η αναγνώριση των ενιαίων 5ετών σπουδών των μηχανικών ως επιπέδου integrated master αποτελεί «κλειδί» για τη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης μεταξύ των διπλωματούχων μηχανικών και των πτυχιούχων ΤΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή