Aύξηση κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-29

Aύξηση κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-29

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης, Κικίλιας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων καθορίζεται στα 36 έτη.

Ο ίδιος προανήγγειλε το «σπάσιμο» της ηλικιακής ομάδας 18 – 29 στα δύο, επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει τμηματικά από την επόμενη εβδομάδα: Πρώτα για τις ηλικίες 25-29, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 18-24.

Όπως εξήγησε, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή τα σκευάσματα της Pfizer – BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson (το AstraZeneca χορηγείται στους άνω των 30 ετών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ηλικίες 18-29, μέχρι στιγμής, έχει διατεθεί ένας περιορισμένος αριθμός εμβολίων, ο οποίος αφορά στο μονοδοσικό Johnson & Johnson.

«Η επιδημία δεν έχει τελειώσει» τόνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων κυμαίνεται σε 1.472 περιστατικά, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 14.371.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «οι εμβολιασμοί σήμερα αναμένεται να υπερβούν τους 102.000», προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 5.751.115 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του ενήλικου πληθυσμού.

Ερωτηθείς για περιστατικά μυοκαρδίτιδας από εμβόλια Pfizer στο Ισραήλ, δήλωσε: «Δεν επηρεάζεται το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Έχουμε δει τις μελέτες, όπως και πολλές άλλες διεθνείς εκθέσεις. Το Ισραήλ έδωσε έγκριση για εμβολιασμούς σε παιδιά 12-15, ενώ εμβολιάζονται από τα 16 και πάνω με αυτό το εμβόλιο. Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μπόρεσε να παράξει εγκεκριμένα και πιστοποιημένα εμβόλια και κυρίως ελεγμένα».

Aύξηση κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-29-1

Pfizer και Moderna

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, δύο ακόμη εμβόλια -της Pfizer και της Moderna- προστίθενται από τις επόμενες ημέρες στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε ότι το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ θα μπορεί να κλείνει ραντεβού από τις 7 Ιουνίου και με τα εν λόγω σκευάσματα, εκτός από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Μιλώντας στον ANT1, υπογράμμισε ότι έως τώρα και λόγω της έλλειψης του J&J, με το οποίο ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 άτομα αν και -όπως διευκρίνισε- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί περισσότερα.

Όσον αφορά Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό covid, το οποίο ξεκίνησε να εκδίδεται από χθες, ανέφερε ότι ήδη είχαν εκδώσει περισσότεροι από 81.000 πολίτες μέχρι χθες το βράδυ, ενώ για κάποια λάθη που υπήρξαν ως προς τον τύπο του εμβολίου έχουν ήδη διορθωθεί και όσοι τα εντόπισαν μπορούν να τυπώσουν το νέο διορθωμένο πιστοποιητικό.

Αναφορικά με τα ταξίδια που αφορούν ανήλικους, ανέφερε ότι «εφόσον υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού από 16 ετών κι άνω τα παιδιά θα ταξιδεύουν με αρνητικό διαγνωστικό τεστ». [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή