ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλήρως εμβολιασμένος ένας στους πέντε

Πλήρως εμβολιασμένος ένας στους πέντε

Ενας στους πέντε πολίτες της χώρας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του έναντι της COVID-19, ενώ ειδικά στη νησιωτική χώρα το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 27%, με το 40% των νησιωτών να έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ακριβείς ημερομηνίες από τις οποίες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) οι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι οποίοι θα χωριστούν σε δύο ομάδες: Πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών και εν συνεχεία για τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών. Αυτά ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος χαρακτήρισε τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών έναντι της COVID-19 στη χώρα μας «εντυπωσιακό», μη αποδεχόμενος σχόλια περί επιβράδυνσης των εμβολιασμών.

Οπως είπε ενδεικτικά και χθες είχαν προγραμματιστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Εως χθες το μεσημέρι είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου 3.728.695 άτομα (35,51% του πληθυσμού) και περισσότερα από 2.137.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (20,4%).

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.381 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 717 εντοπίστηκαν στην Αττική και 110 στη Θεσσαλονίκη, και 23 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Τα ενεργά κρούσματα της νόσου ανά την επικράτεια υπολογίζονταν χθες σε 14.731. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι 486 ενώ έγιναν 198 εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, έρευνα για το αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, που σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες είναι 100%, διενεργούν τα αρμόδια κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας και του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία. Η διοίκηση της αρμόδιας 6ης ΥΠΕ, που διαψεύδει ότι το ποσοστό θνητότητας στο νοσοκομείο είναι 100%, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία, διερευνά το ενδεχόμενο διοικητικών παραλείψεων.