ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγκλημα στη Ζάκυνθο: Ο πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. και ο ρόλος του σωματοφύλακα

Πώς η αστυνομία έφτασε στην εξιχνίαση της δολοφονίας της συζύγου του Διονύση Κορφιάτη

Έγκλημα στη Ζάκυνθο: Ο πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. και ο ρόλος του σωματοφύλακα

Ως άτομο που είχε φυσική παρουσία κατά τον σχεδιασμό της επίθεσης σε βάρος του Διονύση Κορφιάτη και της συζύγου του, περιγράφεται ο μάρτυρας που, όπως έγραφε σήμερα η «Κ», αποτέλεσε το «κλειδί» της εξιχνίασης της δολοφονίας της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο στη Ζάκυνθο.

Η εν λόγω κατάθεση ήρθε λίγο πριν την υποβολή της δικογραφίας και επιτάχυνε τη διαλεύκανση.

Ο μάρτυρας, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων, φέρεται μάλιστα να κατέθεσε ότι άκουσε τους δυο φυσικούς αυτουργούς να μιλούν για το πως θα απολογηθούν στον ηθικό αυτουργό της επίθεσης, για το γεγονός ότι σκότωσαν τη σύζυγό του και όχι τον ίδιο τον Κορφιάτη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. το σκάφος με το οποίο οι δράστες έφτασαν και αποχώρησαν από το νησί, καθαρίστηκε από έναν από τους κατηγορούμενους. Στο εσωτερικό του μάλιστα, βρέθηκαν αποτυπώματα και dna του.

Όσον αφορά τον εφοπλιστή, για τον οποίον έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με την αστυνομία, φέρεται εν γνώσει του να έδωσε το εν λόγω σκάφος, αλλά και το αυτοκίνητό του στον σωματοφύλακα του, που είναι και ο ένας από τους κατηγορούμενους ως φυσικός αυτουργός.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της, στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα άτομα, από τους οποίους ένας έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης, με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους τόσο κατά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, όσο και κατά το χρόνο διάπραξης και μετά την τέλεση της εγκληματικής πράξης.

Συγκεκριμένα, πέντε από τους δράστες, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ένας κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και τέσσερις για συνέργεια σε αυτές τις πράξεις.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που έλαβε χώρα απογευματινές ώρες προχθές Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, σε Αττική, Ζάκυνθο και Ηλεία από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, εντοπίστηκαν οι έξι από τους δράστες, ενώ ένας ακόμα εμφανίστηκε αυτοβούλως.

Σε βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και σήμερα οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Το χρονικό

Στις 9 Ιουνίου του 2020 Ζάκυνθο, δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, πυροβόλησαν κατά του Κορφιάτη και της συζήγου του, οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, οδηγούμενη από τον πρώτο. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός της γυναίκας και ο σοβαρός τραυματισμός του επιχειρηματία, ενώ οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από τη συνολική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, όπως σχηματίσθηκε σταδιακά σε χρονικό διάστημα ενός έτους, προέκυψαν με χρονολογική σειρά τα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια του εγκλήματος, αλλά και μετά από αυτό, καθώς και η εμπλοκή καθενός από τους δράστες.

Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες της 04/05-06-2020, δύο από τους συλληφθέντες (38 & 36 ετών αντίστοιχα), κανόνισαν και πραγματοποίησαν τη μεταφορά του φουσκωτού σκάφους ιδιοκτησίας 44χρονου κατηγορουμένου – μη συλληφθέντα, από την Αθήνα στην Ηλεία.

Εκεί το σκάφος, παρελήφθη από 63χρονο συλληφθέντα (σήμερα έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης) και με τη βοήθεια 50χρονου συλληφθέντα, το απέκρυψε σε αποθήκη ξυλείας ιδιοκτησίας του τελευταίου, όπου και παρέμεινε κρυμμένο έως και την 08-06-2020.

Βραδινές ώρες της 08-06-2020, οι συλληφθέντες (38 & 39 ετών), μετέβησαν από την Αθήνα στην Ηλεία, όπου σε αποθήκη-ξυλουργείο συναντήθηκαν με τον 63χρονο συλληφθέντα (σήμερα έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης) και τον 60χρονο συλληφθέντα, ιδιοκτήτη της αποθήκης.

Στη συνέχεια, οικείο πρόσωπο του 60χρονου μετέφερε το σκάφος με φορτηγό όχημα, από την αποθήκη σε λιμάνι μικρών σκαφών, σε παράκτια περιοχή της Ηλείας. Την ίδια μέρα (08-06-2020), οι συλληφθέντες 38 και 39 ετών, έθεσαν εν πλω το σκάφος και μετέβησαν στη Ζάκυνθο.

Κατά την άφιξή τους, τους ανέμεναν οι συλληφθέντες 35 & 36 ετών και η μη συλληφθείσα 27 ετών, με τους οποίους ενώθηκαν σε ομάδα και αναζήτησαν το 53χρονο θύμα.

Αμέσως μετά την τέλεση του εγκλήματος την 09-06-2020, οι 38χρονος και 39χρονος συλληφθέντες, με τη βοήθεια συνεργών τους, εγκατέλειψαν σε άγνωστο σημείο τη μοτοσικλέτα, επιβιβάσθηκαν στο ίδιο φουσκωτό σκάφος και διέφυγαν από τη Ζάκυνθο.

Την επόμενη μέρα (10-06-2020), ο 35χρονος συλληφθείς μετέβη σε λιμάνι της Ζακύνθου, όπου με διάφορα καθαριστικά είδη, καθάρισε το σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε σε λιμάνι της Ζακύνθου την 11-06-2020 και κατασχέθηκε.