Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί και βελτίωση δεικτών αίρουν τα μέτρα

Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί και βελτίωση δεικτών αίρουν τα μέτρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα και την επαναφορά της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης από μεθαύριο Σάββατο 12 Ιουνίου φέρνει η συνεχής βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών της COVID-19 στη χώρα μας. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αφού εξέτασε τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, έδωσε το πράσινο φως για το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα, θα ξεκινά στις 1.30 π.μ. και θα διαρκεί έως τις 5 π.μ., ενώ από την 1η Ιουλίου –και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν– το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει. Από το Σάββατο θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ, ενώ σε οποιαδήποτε νέα παράβαση θα αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος για 15 ημέρες.

Επιπλέον, από μεθαύριο θα επιτρέπεται η λειτουργία σε καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε στοές, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν δύο εξόδους, ώστε να διευκολύνονται η διαφορετική είσοδος και η έξοδος και ο φυσικός αερισμός. Από μεθαύριο αυξάνεται και το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5.000 θέσεων, σε 65% όταν είναι χωρητικότητας έως 15.000 θέσεων και εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων ο μέγιστος αριθμός είναι τα 10.000 άτομα. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.

Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων αυξάνει από 100 που είναι τώρα σε 300 άτομα. Για τις εμποροπανηγύρεις αποφασίστηκε η επανέναρξή τους να γίνεται μόνο σε περιφερειακές ενότητες όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από το 50%.
Τα επιπλέον βήματα προς την κανονικότητα γίνονται λόγω της συνεχούς βελτίωσης των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά και της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμού.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χθες «άνοιξαν» 420.300 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson, ενώ τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 890 νέα κρούσματα της COVID-19, ενώ οι ασθενείς με κορωνοϊό που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο είναι 15. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) εκτιμάται για την επικράτεια σε 0,81 και το ποσοστό των θετικών τεστ (εργαστηριακοί έλεγχοι) ήταν 2,49%. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 381 ασθενείς και 106 εισήχθησαν χθες για νοσηλεία σε νοσοκομεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή