ΑΕΙ: Ενα επιτυχημένο εγχείρημα

ΑΕΙ: Ενα επιτυχημένο εγχείρημα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων μέσα από ξενόγλωσσα προγράμματα και συνεργασίες με ξένα ιδρύματα. Κάποιοι συνάδελφοι παραμένουν αδιάφοροι ή εκφράζουν επιφυλάξεις. Οι περισσότεροι, ωστόσο, είναι θετικοί γιατί αντιλαμβάνονται τις δυνατότητες που προσφέρει η διεθνής δικτύωση. Εδώ και κάποια χρόνια, αρκετοί έχουμε προχωρήσει, συχνά, χωρίς καμία εκ των έσω στήριξη, σε επιτυχημένα εγχειρήματα που δείχνουν τον δρόμο. Ενα τέτοιο είναι και η «Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας» (στο εξής η Ακαδημία).

Από το 2002, η Ακαδημία αποτελεί έναν καταξιωμένο εκπαιδευτικό θεσμό, με διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχία, καθώς αποτελεί το μοναδικό θερινό πρόγραμμα στην Ευρώπη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνών Σπουδών (EISA). Μετρά πάνω από 1.500 αποφοίτους από περισσότερες από 70 χώρες από όλον τον κόσμο και σε αυτήν έχουν διδάξει όχι απλώς οι καλύτεροι, αλλά και μερικοί από τους πιο πρωτοπόρους επιστήμονες στον τομέα τους διεθνώς. Η ώσμωση με τους Ελληνες συναδέλφους τους υπήρξε ευεργετική κι από αυτήν προέκυψαν πολλές σημαντικές κοινές ερευνητικές και εκδοτικές δράσεις, σε μεγάλους διεθνείς οίκους, όπως αυτός της Οξφόρδης.

Ο αρχικός μας στόχος, μαζί με τον συνοδοιπόρο Στάθη Καλύβα, ήταν η μεταφορά των «βέλτιστων πρακτικών» των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και η διεθνής προβολή της πατρίδας μας.
Σε αντίθεση με τα καθιερωμένα θερινά προγράμματα του εξωτερικού, η δική μας πρωτοβουλία δεν είχε την υποστήριξη ενός πανεπιστημιακού θεσμού αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους. Η πρόκληση, λοιπόν, ήταν να οικοδομήσουμε μόνοι μας ένα διακριτό brand στον παγκόσμιο, εξαιρετικά ανταγωνιστικό, χάρτη, που είναι γεμάτος από αντίστοιχα προγράμματα, προκειμένου να προσελκύσουμε πολλούς και καλούς ξένους και Ελληνες φοιτητές.

Η δεύτερη πρόκληση ήταν προφανώς οικονομική. Το πρόγραμμα δεν διεκδίκησε ποτέ δημόσιους πόρους. Τα καταφέραμε, όμως, με μια ελκυστική και αξιόπιστα αξιοκρατική πολιτική διδάκτρων και τη στήριξη διαφόρων ιδιωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό και τον μη κερδοσκοπικό τομέα, που ιστορικά πάντα ήθελε να υποστηρίξει την παιδεία αλλά συχνά δεν βρίσκει τον τρόπο, αποδείχθηκε κρίσιμη.
Η τρίτη πρόκληση είχε να κάνει με την έλλειψη σχετικών υποδομών. Παρά τη σταδιακή βελτίωση, ακόμα και το γρήγορο Ιντερνετ, σε πολλές περιοχές, ιδίως εκτός κέντρου, είναι πολλές φορές ζητούμενο.

Η δημιουργική σύμπραξη ανάμεσα στην εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα και στη διασπορική υπήρξε καθοριστική. Στη χώρα μας συνηθίζουμε να ομνύουμε στη δύναμη της ελληνικής διασποράς. Ομως, η αλήθεια είναι ότι, συχνά, ένας υφέρπων εγχώριος αντιδραστικός φατριασμός δεν έχει επιτρέψει να αναλάβουμε συστηματικές πρωτοβουλίες αξιοποίησης του πλούτου των απανταχού Ελλήνων.

Η Ακαδημία μας ξεχώρισε γιατί βασίστηκε στην άμεση επικοινωνία και διάδραση καθηγητών και φοιτητών, μακριά από τον φορμαλισμό του ευρωπαϊκού μαζικού και απρόσωπου δημόσιου πανεπιστημίου. Το πιο μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι, αναμφίβολα, το ανεπανάληπτο πολιτισμικό κεφάλαιο και η ομορφιά της χώρας μας και του τρόπου ζωής μας. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος που κάθε επισκέπτης θα ήθελε να επισκεφθεί ξανά.
Οπως αποκαλύπτει η παραπάνω αποτίμηση, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνή εκπαιδευτικό πόλο μέσω της εξωστρέφειας, της ακαδημαϊκής αριστείας, της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της και της συστηματικής συνεργασίας με τη διασπορική μας ακαδημαϊκή κοινότητα.
Αλλωστε, υπάρχουν πολλές ανάλογες επιτυχημένες πρωτοβουλίες, οι οποίες προχωρούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα αιτήματα τοπικών φορέων για ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων, συχνά χωρίς κανένα σχεδιασμό, απευθυνόμενες με αυτοπεποίθηση στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα και στον διεθνή ανταγωνισμό, και όχι μόνο στο εσωτερικό και στους εξασφαλισμένους εισακτέους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
 
* Ο κ. Ανδρέας Γκόφας είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. 
** Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο  και βουλευτής της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή