Γλυκά Νερά: Το προφίλ ενός στυγερού εγκλήματος, μια πρώτη αποτίμηση

Γλυκά Νερά: Το προφίλ ενός στυγερού εγκλήματος, μια πρώτη αποτίμηση

Μία πρώτη αποτίμηση που επιχειρούν δύο επιστήμονες του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος στο kathimerini.gr

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεθοδικότητα, απάθεια, στρεβλή αίσθηση ανωτερότητας και ενδείξεις απαξίωσης της ζωής και του ανθρώπινου πόνου συνθέτουν το προφίλ του καθ΄ ομολογίαν δράστη της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, σύμφωνα με μία πρώτη αποτίμηση που επιχειρούν δύο επιστήμονες του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕΜΕ) στο kathimerini.gr

Για μεθοδικότητα, μέχρι ενός σημείου, από πλευράς του 32χρονου πιλότου που ομολόγησε τη δολοφονία της συζύγου του στα Γλυκά νερά, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕ, Διονύσης Χιόνης, τονίζοντας πως ο κατηγορούμενος «είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του».

Διαβάστε ακόμη: Τα πρώτα στοιχεία της απολογίας: «Σκέφτηκα να εξαφανίσω το πτώμα»

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Χιόνης αναφέρθηκε στην ομολογία του κατηγορούμενου, σημειώνοντας πως μετά την αρχική «σκηνοθεσία» το πρόβλημα είναι εάν και τώρα είναι όντως αληθινή η ιστορία που είπε. «Φαίνεται πιο αληθοφανής και με βάση τα στοιχεία, αλλά στο δικαστήριο μπορεί να τα πάρει πίσω και να υποστηρίξει πως δέχθηκε πίεση κ.λπ.».

Όπως είπε, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είχε προσχεδιάσει το έγκλημα, αλλά από τη στιγμή που συνέβη «σχεδίασε πώς θα καλύψει τα ίχνη του, χρησιμοποιώντας στοιχεία και από το περιστατικό κλοπής σε συνάδελφό του στο παρελθόν, περιστατικό που -βέβαια- δεν είχε κάποιο θύμα».

Σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, ο καθ’ ομολογίαν δράστης με βάση όσα στοιχεία γνωρίζουμε, διακρινόταν από μία μεθοδικότητα και σίγουρα δεν φαινόταν να βρίσκεται σε απόγνωση για παράδειγμα «να σπάσει αντικείμενα για να δημιουργήσει συνθήκες που προσομοιάζουν σε κλοπή».

Γλυκά Νερά: Το προφίλ ενός στυγερού εγκλήματος, μια πρώτη αποτίμηση-1
Ο τόπος του εγκλήματος (φωτ. ΙΝΤΙΜΕ)

«Ωστόσο, αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν είχε εντελώς καθαρό μυαλό, στην προσπάθειά του να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματος. Οι “έξυπνες” συσκευές τον ξεγέλασαν γιατί δεν σκέφτηκε να τις κρύψει. Προκαλεί εντύπωση πώς του διέφυγε αυτό, γιατί ο μέσος άνθρωπος στα 30 του ξέρει πως τα κινητά καταγράφουν κάθε κίνηση, αλλά και η κίνηση να βγάλει τις κάρτες μνήμης από τις κάμερες, του γύρισε μπούμεραγκ», επεσήμανε ο κ. Χιόνης.

Διαβάστε ακόμη: Με αλεξίσφαιρο γιλέκο στον εισαγγελέα ο 32χρονος

«Σκληρό εγκληματικό προφίλ»

Η Αγγελική Καρδαρά, διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, φιλόλογος, και τακτική – επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, τόνισε πως από την αρχή και ανεξαρτήτα από το ποιος ή ποιοι ήταν οι δράστες, «ο τρόπος και η βία που ασκήθηκαν στο εν λόγω περιστατικό σκιαγραφούν ένα σκληρό εγκληματικό προφίλ».

«Ο βασανιστικός θάνατος και η “σφραγίδᔨμε το κρέμασμα του σκύλου καταδείκνυαν εξ αρχής έναν δράστη με πλήρη απαξίωση στη ζωή και απάθεια στον ανθρώπινο πόνο».

Οι δύο τυπολογίες των ανθρωποκτονιών

Σύμφωνα με την κ. Καρδαρά στη διεθνή βιβλιογραφία καταγραφής και έρευνας ανθρωποκτονιών υπάρχουν δύο κατηγορίες, αυτή των οργανωμένων δραστών (organised offenders) και αυτή των ανοργάνωτων (disorganized), με τους τελευταίους να επιδεικνύουν παρόρμηση και απροσεξία στη σκηνή του εγκλήματος.

«Πολύ γενικά η υπόθεση των Γλυκών Νερών κατατάσσεται στην 1η κατηγορία» και -σύμφωνα με την ίδια- υπήρξε σχεδιασμός της πράξης.

«Εάν είχε συμβεί 20 χρόνια πριν, μπορεί και να διέφευγε»

Ερωτηθείς για το εάν αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα είχε λάβει χώρα 20 χρόνια πριν, ο κ. Χιόνης τόνισε πως υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας στο συμπέρασμα πως μπορεί και να διέφευγε της σύλληψης. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε τότε η ψηφιακή τεχνολογία του σήμερα· η οποιία και κατάφερε να «δέσει» τα στοιχεία εναντίον του.

«Όταν φτάσει μια υπόθεση στο δικαστήριο, θα πρέπει να υπάρχει 100% βεβαιότητα για τη διάπραξη του εγκλήματος, ειδάλλως υπάρχει απαλλαγή λόγω αμφιβολιών. Σήμερα τα ψηφιακά στοιχεία “δείχνουν ενοχή”».

Όπως τόνισε, βέβαια, «δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα».

Από την πλευρά της η κ. Καρδαρά, ανέφερε πως είναι αξιοσημείωτο ο τρόπος που ο 32χρονος προσπάθησε για τόσο μεγάλο διάστημα να αποπροσανατολίσει τις αρχές. «Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν φάνηκε να δείχνει μεταμέλεια, καθώς εκφώνησε επικήδειο και χθες αγκάλιασε τη μητέρα του θύματος. Ήταν αποφασισμένος να “παίξει” το παιχνίδι του μέχρι τέλος».

«Δεν είναι πρωτόγνωρο»

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος αναφέρθηκε σε παρόμοιες περιπτώσεις γνωστών δολοφόνων που για ορισμένο διάστημα εξαπάτησαν αρχές και κοινή γνώμη, όπως οι υποθέσεις: Φραντζή, Δουρή και Δάνου Μουρατίδη.

Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ερευνών με τους δράστες να χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ ως βήμα προβολής της δήθεν αθωότητάς τους.

Τον Απρίλιο του 2005 στη Βέροια, η υπόθεση εξαφάνισης της 20χρονης Κικής Κούσογλου, απασχολεί επί εβδομάδες τις αρχές. Πρωταγωνιστής στις έρευνες ο επί 5 χρόνια σύντροφός της, Δάνος Μουρατίδης, τον οποίο η ίδια είχε μόλις χωρίσει. Ο σύντροφός της, με τον οποίο η ίδια ήταν ζευγάρι από τα 15 της χρόνια, είχε μπει στο στόχαστρο της Αστυνομίας από την πρώτη στιγμή. Δεν υπήρχε, όμως, το παραμικρό στοιχείο σε βάρος του. Έχοντας παραδεχτεί ότι το βράδυ πριν από την εξαφάνισή της ήταν μαζί της, δήλωνε άγνοια για το πού μπορεί να βρισκόταν και επί μήνες έδινε τη δική του παράσταση μπροστά στις κάμερες. Η ομολογία του έρχεται στις 11 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, με τον Μουρατίδη να ομολογεί ότι χτύπησε και στραγγάλισε την άτυχη κοπέλα.

Διαβάστε ακόμη: Εισαγγελέας ανηλίκων αποφασίζει για την επιμέλεια του παιδιού

«Σοκαριστικό – Έγκλημα χωρίς λόγο»

Ο κ. Χιόνης υπογράμμισε πως είναι «πολύ άσχημο και μας στεναχωρεί το συγκεκριμένο περιστατικό» και αυτό γιατί σε περιπτώσεις της γνωστής, βίαιης και κατα συρροής εγκληματικότητας ξέρουμε το modus operandi, όπως επίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης.

«Στην υπόθεση των Γλυκών Νερών, είδαμε κάτι το σοκαριστικό. Ένα έγκλημα κατά μίας 20χρονης, μπροστά στο παιδί και χωρίς κανένα ουσιαστικά λόγο. Μία “άσκηση εξουσίας”. Και είναι το ίδιο σοκαριστικός ο τεράστιος και σκοτεινός αριθμός ενδοοικογενειακής βίας, που μπορεί να μην φτάνει στη δολοφονία, αλλά υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT