Καταργείται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Τέλος τα self tests στους εμβολιασμένους

Καταργείται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Τέλος τα self tests στους εμβολιασμένους

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χαλάρωση μιας σειράς μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση της Επιτροπής η κυβέρνηση αποφάσισε:

  • Καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύ από αύριο Πέμπτη στις 5 το πρωί.

Από την Δευτέρα 28 Ιουνίου:

  • Αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew).
  • Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). 
  • Στην εστίαση ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας σε ένα τραπέζι σε 10 άτομα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο. 

Καταργείται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Τέλος τα self tests στους εμβολιασμένους-1

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα: 

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν. 
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές. 

Η συνέντευξη Τύπου

Βάνα Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι η Επιτροπή εισηγείται τη μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός. «Δεν πετάμε τις μάσκες, η λογική μας δείχνει που παραμένει απαραίτητη», υπογράμμισε.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή δέχθηκε να εξαιρούνται από τα self-test οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.

«Τα self-test έχουν συμβάλει καθοριστικά στον έλεγχο του 3ου κύματος», είπε και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.100 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στα 32 έτη, πρόσθεσε και τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 1,3%.

Ο αριθμός των νσοηλευόμενων ασθενών λόγω Covid είναι 1.000, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος είναι 58 ανά ημέρα.

Τόνισε ότι «μειώνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει σημαντική μείωση στους θανάτους στην ομάδα άνω των 75 ετών, ενώ δεν έχουν μειωθεί καθοριστικά στις ηλικίες 65-74 ετών».

Όπως είπε, «δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 55 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο».

Καταργείται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Τέλος τα self tests στους εμβολιασμένους-2

Γκίκας Μαγιορκίνης

Συνεχίζει να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια  και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40%.

Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self-tests, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν δηλωθεί θετικά στην covid-19 35.000 δείγματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους να τον επισπεύσουν.

Κρούσματα

Στα 520 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα καταγράφηκαν 14 νέοι θάνατοι, ενώ 271 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την Ελλάδα. Διεξήχθησαν 45.719 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 1,13%.

Από τα παραπάνω κρούσματα, τα 225 εντοπίζονται στην Αττική (213 χθες), ενώ 41 αφορούν στη Θεσσαλονίκη (32 χθες). [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή