«Προς τη σωστή κατεύθυνση» για τα Θρησκευτικά

«Προς τη σωστή κατεύθυνση» για τα Θρησκευτικά

Το ζήτημα χορήγησης απαλλαγής από το μάθημα και μια νέα προοπτική.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά εγκύκλιοι μέσα σε μία σχεδόν δεκαπενταετία εκδόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για να ρυθμίσουν τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά. Αυτό καταδεικνύει τον διαφορετικό χειρισμό του θέματος από τις κυβερνήσεις, οι οποίες επιθυμούν να δώσουν πολιτική λύση που πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις επιταγές του Συντάγματος και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, την απόφαση επηρεάζουν οι αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών, εθνικών και ευρωπαϊκών. 

Χαρακτηριστικά, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» ανέφερε χθες ότι «το ζήτημα της χορήγησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά είναι σύνθετο και με μακρά ιστορία. Ολες οι πλευρές συμφωνούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προβλέπει το δικαίωμα απαλλαγής για λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Παρ’ όλα αυτά, η οργάνωση και η διαχείριση της διαδικασίας απαλλαγής συχνά δεν ήταν αποτελεσματική κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα μόνο κατά την περίοδο 2008-2015 να εκδοθούν διαδοχικά πέντε διαφορετικές εγκύκλιοι». Εκ των πέντε, η τελευταία εκδόθηκε επί υπουργίας Λοβέρδου στις 23/1/2015. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απαλλαγή χορηγείτο ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του μαθητή ή και των δύο γονέων του, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει.

Οι υπουργοί επί ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν την εγκύκλιο. Στις αρχές Αυγούστου του 2020 η τέως υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη εξέδωσε νέα, προσαρμόζοντας το καθεστώς στις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ σε νέα απόφαση προχώρησε στις αρχές Ιουνίου η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως. Με το ισχύον καθεστώς δικαίωμα να ζητήσουν εξαίρεση από τα Θρησκευτικά, επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης, έχουν μόνον οι γονείς παιδιών που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Οχι όμως και οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «νέο κρούσμα υποταγής της ηγεσίας του υπουργείου στις ακραίες εκκλησιαστικές αξιώσεις που παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών», ωστόσο η απάντηση της Ν. Κεραμέως είναι πως εφαρμόζει απόφαση του ΣτΕ, ενώ στελέχη με πείρα στο θέμα επεσήμαναν στην «Κ» πως ο κ. Φίλης είχε αλλάξει την εγκύκλιο Λοβέρδου.

Ο «Καιρός» ανέφερε χθες ότι «η πρόσφατη ρύθμιση της διαδικασίας απαλλαγής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθότι δεν υποσκάπτει τη συνταγματικά αναγνωρισμένη υποχρεωτικότητα του μαθήματος, εξασφαλίζει επαρκώς το δικαίωμα απαλλαγής σε όσους τη δικαιούνται και ορίζει διεξοδικότερα τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη χορήγησή της, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Είναι θετικό ότι για πρώτη φορά ορίζεται ο τρόπος διαχείρισης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις σχολικές μονάδες, έπειτα από πολλές δυσλειτουργίες που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν». 

Ενίσχυση αυτονομίας

Από την άλλη, ο Σύνδεσμος φωτίζει μία ακόμη προοπτική για το μάθημα. «Η αναμενόμενη θέσπιση του πολλαπλού βιβλίου μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτονομίας του εκπαιδευτικού και του μαθητή στη διδακτική διεργασία, φτάνει να μη γίνουν τα διδακτικά βιβλία βορά αλλότριων συμφερόντων», λέει. Και καταλήγει με νόημα: «Αυτοί που προπαγάνδιζαν και επιδίωκαν για πολλά χρόνια την αποχή ακόμη και των Ορθόδοξων μαθητών από τη διδασκαλία του μαθήματος, διακινώντας σωρό “γνωματεύσεων” και άλλων εντύπων για τον σκοπό αυτό και οι οποίοι ρίσκαραν το μέλλον των Θρησκευτικών με δικαστικές προσφυγές, ρίχνοντας νερό στον μύλο των υποστηρικτών της κατάργησης ή της συρρίκνωσής του, δεν μπορούν να παριστάνουν, σήμερα, τους κήνσορες του ζητήματος της απαλλαγής από τα Θρησκευτικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή