Στο 80% το τείχος ανοσίας λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα

Στο 80% το τείχος ανοσίας λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι μια ωραία κίνηση»: Έτσι χαρακτήρισε το Freedom Pass η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην «Παραλλαγή Δέλτα», τονίζοντας ότι μετά από αυτή την εξέλιξη το τείχος ανοσίας υπερβαίνει το 80%.

Η ίδια τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς για να εισπράξουμε την αποδοχή της κάρτας», σημειώνοντας ότι η ίδια είχε δύο ενθουσιώδη τηλεφωνήματα, «κυρίως για την ποιοτική προσφορά».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι «θα βοηθήσει το voucher», καθώς «γίνεται και σε άλλες χώρες«, ενώ «είναι για συγκεκριμένες υπηρεσίες τουρισμού και πολιτισμού», επισημαίνοντας ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα «δεν συμμετείχε στα άλλα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «είμαστε αρκετά κοντά στο ποσοστό ανοσίας», υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι το μήνυμα πρέπει να είναι «καθαρό από όλους, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε!».

Στο 80% το τείχος ανοσίας λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα-1

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «ο ιός τρέχει γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμέναμε, άρα κι εμείς πρέπει να επισπεύσουμε το βήμα μας» και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε εκτενώς στην μετάλλαξη Δέλτα, υπογραμμίζοντας ότι ύψωσε το τείχος ανοσίας, που οι επιστήμονες πλέον υπολογίζουν «ότι υπερβαίνει το 80%».

Τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει καταγραφεί σε 92 χώρες, όπως και στη χώρα μας, και σημείωσε πως «θα επικρατήσει και θα είναι 90% πιο μεταδοτική, ενώ η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, τα παιδιά».

Η ίδια επισήμανε ότι εντός θέρους το «90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δέλτα», σημειώνοντας ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα, «50% έως 70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που ήταν 50% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γουχάν».

Πρόσθεσε ότι η απάντηση σε αυτή την εξέλιξη είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, «με 2 δόσεις εμβολίων», συμπληρώνοντας ότι το εμβόλιο της Pzizer δίνει ποσοστό προστασίας 96%, ενώ της AstraZeneca 92%.

Τόνισε ότι η προστασία με μία δόση δεν ξεπερνά το 30% και μίλησε για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με δύο δόσεις.

Επίσης, ανέφερε πως το 96% των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, αφορά κατά 96% ανεμβολίαστους πολίτες.

Η στατιτική του εμβολιασμού

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι σήμερα αναμένονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί, σημειώνοντας ότι στο σύνολο του πληθυσμού το 45% έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση (4.750.000 πολίτες), ενώ το 35% έχει ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό (3.650.000 πολίτες).

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προχωρά ικανοποιητικά, αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα. Όπως είπε, «οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία».

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:

 • 85+: Το 69% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 70%
 • 80-84: Το 70% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 71%
 • 75-79: Το 81% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 83%
 • 70-74: Το 76% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 77%
 • 65-69: Το 76% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 77%
 • 60-64: Το 70% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 72%
 • 55-59: Το 65% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 68%
 • 50-54: Το 61% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 64%
 • 45-49: Το 54% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 60%
 • 40-44: Το 47% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 53%
 • 35-39: Το 39% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 43%
 • 30-34: Το 34% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 40%
 • 25-29: Το 22% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 33%
 • 18-24: Το 11% έχει εμβολιαστεί, με τα ραντεβού φτάνει το 20%

Freedom Pass

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για σειρά διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους, με τη σημερινή εξαγγελία της «Κάρτας Ελευθερίας», έρχονται σε μία στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζονται καλύτερα. Ωστόσο η «απειλή» των μεταλλάξεων του κορωνοϊού καθιστά επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού όσων περισσότερων ανθρώπων διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί σε πολλές χώρες του κόσμου «προνόμια» ή διευκολύνσεις για όσους αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Από μεγαλύτερες ελευθερίες και περισσότερες επιλογές δραστηριοτήτων, μέχρι δωρεάν φαγητό και χρηματικές αποζημιώσεις, τα λεγόμενα «μπόνους» εμβολιασμού χορηγούνται σε όλο και πιο πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, με κυβερνητικές ή και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. [Διαβάστε]

Η προστασία από τα εμβόλια Pfizer και Moderna ίσως διαρκεί για χρόνια

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech και της Moderna προκαλούν μια ανθεκτική ανοσολογική απόκριση στον οργανισμό που είναι πιθανό να προσφέρει προστασία κατά του κορωνοϊού για χρόνια, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες σήμερα.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε προστεθούν σε αυξανόμενα στοιχεία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανοσοποιηθεί με τα εμβόλια mRNA ίσως να μην χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός και τα παραλλαγμένα στελέχη του, δεν θα εξελιχθούν πολύ περισσότερο από τις τωρινές μορφές τους – κάτι που δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη (διαγράμματα)

Κρούσματα

Σε 362 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.682. Για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε μονοψήφιος αριθμός ημερήσιων θανάτων. Παράλληλα, σε 215 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή