Κορωνοϊός: Καθιστοί στα μπαρ μετά τα 1.797 κρούσματα

Κορωνοϊός: Καθιστοί στα μπαρ μετά τα 1.797 κρούσματα

«Λουκέτο» και πρόστιμο από την πρώτη παράβαση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή σε ένα πιο αυστηρό καθεστώς λειτουργίας των χώρων διασκέδασης, με πελάτες που δεν θα επιτρέπεται να είναι όρθιοι, αλλά και «λουκέτα» από την πρώτη παράβαση, φέρνει η ραγδαία αύξηση των νέων διαγνώσεων της COVID-19. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.797 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.026 στην Αττική, 98 στο Ρέθυμνο, 72 στο Ηράκλειο και 62 στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 1.797 νέα κρούσματα είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί σε μία ημέρα στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου 2021. Την περασμένη Τρίτη είχαν εντοπιστεί 605 κρούσματα και την Τρίτη 22 Ιουνίου 406. Προς το παρόν οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας δεν έχουν επηρεαστεί. Χθες δηλώθηκαν 8 θάνατοι ασθενών με COVID-19, διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 168 ασθενείς και καταγράφηκαν 48 νέες εισαγωγές για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε χθεσινή, έκτακτη ενημέρωση, συνέδεσε την αύξηση αυτή με τον συγχρωτισμό σε χώρους διασκέδασης. Οπως τόνισε, η μέση ηλικία των κρουσμάτων του τελευταίου δεκαημέρου είναι πλέον τα 27 έτη και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης. Το 32% των κρουσμάτων κατά την ιχνηλάτηση δηλώνει ως πιθανή έκθεσή του στον ιό συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε το παράδειγμα του Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου το 66% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα 15 έως 24 ετών, ενώ μόνο χθες στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ σε Αλιμο και Γλυφάδα τα ποσοστά θετικότητας ήταν 6,1% και 8,4%, αντίστοιχα.

Κατόπιν τούτου, από αύριο Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθημένους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. η πρώτη παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ και σφράγιση από την επομένη, διάρκειας επτά ημερών. Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ και θα κλείνουν επίσης για επτά ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι ενιαίο στις 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ισχύει για 15 ημέρες, ενώ σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβάλλονται ακόμα και μέρες μετά την παράβαση, με βάση υλικό από το οποίο αυτή θα εντοπίζεται (π.χ. φωτογραφίες ή βίντεο σε social media).

Την εικόνα αύξησης της επιδημίας επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σύμφωνα με τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αττικής, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου αυξήθηκαν κατά 65%, 171% και 47%, αντίστοιχα. Οπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή