Νέο τοπίο στις μεταμοσχεύσεις

Νέο τοπίο στις μεταμοσχεύσεις

To σχέδιο έχει ως βασικό στόχο να αυξήσει τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, αύξηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του δυναμικού των υφιστάμενων μεταμοσχευτικών κέντρων, τοποθέτηση τουλάχιστον δύο συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε κάθε νοσοκομείο με ΜΕΘ και ειδική αποζημίωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, προβλέπει ο νέος οδικός χάρτης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα, που εκπονήθηκε από διακεκριμένη ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με επικεφαλής τους Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη και η οποία έχει ως βασικό στόχο να αυξήσει τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική: Περισσότεροι από 1.300 ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση και 11.500 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, εκ των οποίων το 25% θα αποβιώσει τον πρώτο χρόνο της θεραπείας. Ο μέσος όρος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού είναι 8,8 χρόνια.

«Αυτή η τομή, οι προτάσεις τις οποίες εισηγείστε, θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων, οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στόχος δεν είναι άλλος από το να δώσουμε όλα τα απαιτούμενα εργαλεία και εφόδια σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, που σήμερα έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση. Γι’ αυτό και έχουμε αναλάβει αυτή την εθνική πρωτοβουλία, επίκεντρο της οποίας αποτελεί το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που ευελπιστούμε να παραδώσουμε στην Πολιτεία το 2024», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου. Η μελέτη, μεταξύ άλλων, προτείνει διαρθρωτικές αλλαγές για τον ΕΟΜ που θα περιλαμβάνουν τη μετατροπή του σε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή η οποία θα λογοδοτεί απευθείας στο Κοινοβούλιο, τον προσδιορισμό βιώσιμης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης  από την κυβέρνηση, τη δημιουργία τεσσάρων περιφερειακών γραφείων (εκτός από το κεντρικό γραφείο στην Αθήνα) και σημαντική αύξηση του προσωπικού.

Επιπλέον, προβλέπεται ενίσχυση όλων των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων της χώρας, με διασφάλιση επαρκούς διαθεσιμότητας χειρουργικών αιθουσών και προσωπικού κλινών ΜΕΘ, ταχείας πρόσβασης 24 ώρες την ημέρα αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα, επεμβατικές ακτινολογικές και ενδοσκοπικές υπηρεσίες. Ολο το προσωπικό θα πρέπει να αμείβεται επαρκώς για τις δραστηριότητές του σε σχέση με τη δωρεά ή και τη μεταμόσχευση.

Συντονιστές

Κάθε νοσοκομείο με ΜΕΘ στην Ελλάδα θα πρέπει να διορίζει τουλάχιστον δύο συντονιστές δωρεάς οργάνων. Ως συντονιστές πρέπει να διορίζονται κλινικοί γιατροί με ειδική εκπαίδευση και θα πρέπει να υποστηρίζονται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική αποζημίωση για τον ρόλο τους και να διαθέτουν τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα στον συγκεκριμένο ρόλο. Η μελέτη αναφέρεται στην ανάγκη εφαρμογής προγράμματος πρόληψης παραγόντων κινδύνου για νεφρική και ηπατική νόσο (παχυσαρκία, διαβήτης, υπέρταση, αλκοόλ, κάπνισμα) και στον σχεδιασμό τυποποιημένης διαδικασίας έγκαιρης παραπομπής ασθενών με νεφρική, ηπατική, καρδιακή και πνευμονική νόσο τελικού σταδίου για αξιολόγηση της καταλληλότητάς τους για μεταμόσχευση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή