Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα – Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα – Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η εξάπλωση της πανδημίας, με ορισμένες περιοχές της χώρας να βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφονται σχεδόν τα μισά κρούσματα (1.190) που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται 304 νέα κρούσματα, στα βόρεια προάστια 184, στον Νότιο Τομέα Αθηνών 172 και στον Πειραιά 191.

Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, αυξημένος εμφανίζεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Κρήτη με 310 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη που καταγράφει 198 κρούσματα, ενώ 90 μολύνσεις εντοπίζονται στη Λάρισα, 76 στην Αχαΐα και 55 στα Ιωάννινα.

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα – Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα-1

Σύμφωνα με τους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), με πορτοκαλί χρώμα απεικονίζονται η Αττική και η Κρήτη.

Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, μεγάλο τμήμα της χώρας εμφανίζεται με κίτρινο χρώμα (Πελοπόννησος, Νησιά Ιονίου, Νησιά Νοτίου Αιγαίου, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία).

«Πράσινα» είναι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα – Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα-2

402 κρούσματα με μετάλλαξη Δέλτα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του βΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 892 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 20 Μαΐου 2021 έως 07 Ιουλίου 2021.

Από τον έλεγχο των 892 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 703 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), και 174 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 703 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 320 αφορούν στο στέλεχος Άλφα, 100 αφορούν στο Βήτα, 281 αφορούν στο Δέλτα και 2 αφορούν στο Γάμμα.

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα – Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα-3

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 21.824 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 18.908 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.183 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 733 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 18.908 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Άλφα, με ποσοστό 76,29%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,20%, το Δέλτα με ποσοστό 0,80% και το Βήτα με ποσοστό 0,50%.

Από τα 2.183 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.021 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 57,58% αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K), 18,92% στο Άλφα, 10,08% στο Δέλτα, 5,73% στο Βήτα, 0,18% στο C.36 και 0,09% στο Γάμμα.

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα – Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα-4
Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 26.

Εντοπισμός ανά περιφέρεια

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα – Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα-5

Θάνος: Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτριος Θάνος, ανέφερε πως το στέλεχος της εν λόγω μετάλλαξης Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των νέων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο kathimerini.gr o κ. Θάνος επεσήμανε πως η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως και σήμερα το πρωί.

Διαβάστε ακόμη: Γκάγκα: «Στα 32 έτη ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων – Μετατρέψαμε πάλι κλινικές σε COVID»

Ο ίδιος τόνισε πως τα νέα αυτά κρούσματα αφορούν περισσότερο νέους σε ηλικία, ενώ τόνισε πως εξετάζονται οι περιοχές της διασποράς, καθώς και το αν οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις αφορούν μόνον τους ανεμβολίαστους ή και όσους δεν έχουν ολοκληρώσει την ανοσοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή