Παπαευαγγέλου: Εκθετική αύξηση κρουσμάτων – Στο 3,5% η θετικότητα

Παπαευαγγέλου: Εκθετική αύξηση κρουσμάτων – Στο 3,5% η θετικότητα

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Τόνισε ότι «πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων», για να σημειώσει ότι η διάμεση ηλικία βρίσκεται στα 26 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το 80% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα μικρότερα των 39 ετών, για να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν πλέον «σημάδια σημαντικής διασποράς σε όλη την κοινωνία».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σε αυξημένη επιτήρηση 6 περιοχές – Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

Η κ. Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε ότι «παρόλο που τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους με έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι οι νέοι που επιστρέφουν μετά τις διακοπές μεταφέρουν την λοίμωξη στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον».

Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει «αύξηση των ορφανών κρουσμάτων» και πως προκύπτουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ωστόσο εντοπίζεται αύξηση σε ενήλικες ηλικίας 50-55 ετών.

Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια ανέρχεται στο 3,5%, όπως τόνισε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γκάγκα: «Στα 32 έτη ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων – Μετατρέψαμε πάλι κλινικές σε COVID»

«Ο ιός είναι πανέξυπνος, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφεύγει», είπε και σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα συνέδραμε στην εκτίναξη των κρουσμάτων, όπως και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε με το εξής μήνυμα: «Πρέπει να αυξήσουμε δραστικά την εμβολιαστική κάλυψη, επείγει ο άμεσος εμβολιασμός όλων των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών», ενώ κάλεσε και τους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.

Τελευταίες ειδήσεις

2.794 νέα κρούσματα, 6 θάνατοι, 132 διασωληνωμένοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή