Ο ελάχιστος βαθμός για τα ΑΕΙ – Ανακοινώνεται η κλιμάκωση των βαθμών πρόσβασης

Ο ελάχιστος βαθμός για τα ΑΕΙ – Ανακοινώνεται η κλιμάκωση των βαθμών πρόσβασης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

8,27. Αυτός είναι ο βαθμός στις πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από τον οποίο δεν θα μπορούν να εισαχθούν υποψήφιοι στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»:

Ι) Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό, διαμορφώνεται ως εξής (με βάση τα ως τώρα δεδομένα, χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα):

•Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94 
•Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58 
•Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70 
•Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27

Αυτές είναι οι κατώτατες βάσεις τμημάτων των οικείων πεδίων, όπως διαμορφώνονται για την ώρα.

ΙΙ) Αριθμητικά στοιχεία επιτυχόντων (με τα έως τώρα δεδομένα, άρα χωρίς συνυπολογισμό ακόμη ειδικών μαθημάτων και άλλες επεξεργασίες):

2020: Πέρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

2021: Φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον.

Αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αλλάξει, εφόσον: α) υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν και/ή β) επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια.

ΙΙΙ) Αξιόπιστη εναλλακτική που προσφέρεται για όλους: Δημόσιο ΙΕΚ, σε σύγχρονες, περιζήτητες ειδικότητες (π.χ. όπως για παράδειγμα web designers/web developers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου). Προσφερόμενες θέσεις κατ’ έτος: περισσότερες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφικού. Επομένως, όχι μόνο οι 9.400 υποψήφιοι που προβλέπονται στο παρόν στάδιο να μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, αλλά και αυτοί που μπορεί να προστεθούν και αυτοί που θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός, θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή