Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» τα νησιά μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» τα νησιά μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Εξάπλωση του ιού με το βλέμμα στα νησιά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά του καλοκαιριού, οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας είναι τα νησιά και εκεί ακριβώς πέφτει το βάρος της πανδημίας, με τη διασπορά του ιού να εμφανίζεται αυξημένη.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών και με δεδομένο το παράδειγμα της Μυκόνου, όπου σε μικρό χρονικό διάστημα τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν και ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβάλλει ένα «μίνι» lockdown, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφονται διαρκώς νέες μολύνσεις.

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού σε 21 από τις 26 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους: Στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, στη Ρόδο 48, στη Μύκονο 39 και στην Πάρο 43.

Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα και στην πολύ μεγαλύτερη Κρήτη με συνολικά 255 νέες λοιμώξεις (Ηράκλειο 90, Ρέθυμνο 87, Χανιά 59, Λασίθι 19).

Χαμηλότερους αριθμούς, αλλά με αυξητική τάση καταγράφουν τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα να συγκεντρώνει σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (31). Στη Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 17, στη Λευκάδα 1 και στην Κεφαλλονιά 3 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μόνο με την ορθή τήρηση των μέτρων και ταυτόχρονα αυστηρούς ελέγχους θα έχουμε «συγράτηση» της έξαρσης. «Είναι ο μόνος τρόπος να μην έχουμε άλλη Μύκονο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τη διασπορά του κορωνοϊού σε περιοχές χωρίς μεγάλες και ορθά στελεχωμένες υγειονομικές δομές, που ενδεχομένως να επιβαρυνθούν το φθινόπωρο, όταν -μετά τον τουρισμό- η Covid-19 θα παραμείνει, με «στόχο» τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Freedom Pass: 120.000 αιτήσεις σε μια ημέρα – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Λύματα: Ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στην περιφέρεια

Στη ραγδαία διασπορά του ιού στην χώρα μας και τη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης. «Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1.500-1.800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα, ενώ στην επικράτεια πάνω από 3.000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.  

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, Ο καθηγητής επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4.000 κρούσματα σύντομα καθώς όπως εξήγησε αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ ότι υπάρχει σε όλη την επικράτεια απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες). Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε», ανέφερε ο ίδιος.

Διαβάστε: 2.972 νέα κρούσματα, 3 θάνατοι, 125 διασωληνωμένοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή