ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Σταμάτα: Ο απολογισμός της πυρκαγιάς και η σύλληψη του μελισσοκόμου

Καταστράφηκαν τέσσερα σπίτια, άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ κάηκαν 15 Ι.Χ. - Τι λένε αρχές και κάτοικοι για τους καθαρισμούς οικοπέδων

Φωτιά στη Σταμάτα: Ο απολογισμός της πυρκαγιάς και η σύλληψη του μελισσοκόμου

Δύσκολες ώρες έζησαν χθες οι κάτοικοι σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση κοντά στο νεκροταφείο Σταμάτας.

Η φωτιά ξέσπασε στις 11.39 π.μ. και επεκτάθηκε εντός του οικισμού πριν κινηθεί νότια, αρχικά προς Ροδόπολη και στη συνέχεια προς Διόνυσο. Οι φλόγες κινήθηκαν ανάμεσα στα σπίτια των οικισμών προκαλώντας φθορές σε αρκετά από αυτά, όπως επίσης και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ολοσχερώς καταστράφηκαν τέσσερα σπίτια, ενώ ζημιές σε στέγες και εξωτερικούς τοίχους υπέστησαν ακόμα επτά ή οκτώ. Κάηκαν ακόμα 15 αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία ήταν παρκαρισμένα στον δρόμο ή στον περίβολο των μονοκατοικιών. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδόπολης πάντως, Βασίλης Κλεφτάκης, σε χθεσινές δηλώσεις του στην «Κ» ανέβασε τον αριθμό των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές σε «τουλάχιστον 20».

Πιθανότητα εμπρησμού

Ο κ. Κλεφτάκης απέδωσε την πυρκαγιά σε έργο εμπρηστών, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν εκδηλωθεί στον Δήμο Διονύσου (όπου υπάγονται η Σταμάτα και η Ροδόπολη) πέντε πυρκαγιές. Σε δηλώσεις τους χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκαν σε προσαγωγές υπόπτων και έρευνες του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). «Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτίων της και μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να προσθέτει ότι την έρευνα συνδράμουν «αστυνομικές δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής».

Συνελήφθη μελισσοκόμος

Πληροφορίες της «Κ», πάντως, αναφέρουν ότι τα τέσσερα άτομα που είχαν αρχικά προσαχθεί ως ύποπτα, αφού εξετάστηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας, αφέθηκαν ελεύθερα καθώς δεν προέκυψε ανάμειξή τους στο συμβάν. Παράλληλα, αρμόδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην «Κ» ότι «ως πιθανότερο σενάριο εξετάζεται η φωτιά να ξεκίνησε από μελισσοκόμους που κάπνιζαν τα μελίσσια τους», όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Αργά χθες το βράδυ συνελήφθη 63χρονος μελισσοκόμος, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται ως ο βασικός ύποπτος για την πυρκαγιά. 

«Νέο Μάτι»

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η Σταμάτα είχε συμπεριληφθεί στις 18 περιοχές της Αττικής που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «νέο Μάτι». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου έγιναν καθαρισμοί οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων, όπως επιβεβαίωσαν στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης και ο κοινοτάρχης Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης. Ο τελευταίος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «καθαρίσαμε πάνω από 2.500 στρέμματα».

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πολιτική Προστασία εκτίμησαν ότι σε περίπτωση που δεν είχαν προηγηθεί οι καθαρισμοί, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά.

Κάτοικοι της περιοχής, πάντως, κατήγγειλαν ότι τα κλαδιά που είχαν σπάσει από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου («Μήδεια») δεν είχαν ακόμα απομακρυνθεί, ενώ και στελέχη της Πυροσβεστικής ανέφεραν στην «Κ» ότι σε οικόπεδα της περιοχής «υπήρχαν αφημένα κλαδέματα».