Για ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα τεσσάρων περιοχών έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πως οι αδειούχοι και η μετάλλαξη Δέλτα «μεταφέρουν» τον ιό στην επαρχία.
Μετατόπιση του ιικού φορτίου
Μιλώντας στο kathimerini.gr, o κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως οι περιοχές που παρατηρείται μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο είναι η Θράκη, η Πελοπόννησος, ο Βόλος και η Κρήτη, σημειώνοντας πως παρατηρείται μετατόπιση των δεδομένων εξαιτίας τριών παραγόντων: «εν μέρει από τους αδειούχους και τους επισκέπτες, από τη μη ορθή τήρηση των μέτρων και τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή, «υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά είναι σταθερή στην κοινότητα, ενώ έχουμε -ταυτόχρονα- μείωση του πληθυσμού στην Αττική λόγω αδειούχων, κάτι που συμβαίνει διαχρονικά την ίδια περίοδο».
«Υπάρχουν όμως και περιοχές, στις οποίες έχουμε μια σημαντική αύξηση όπως η Πάτρα, η Θράκη, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά έχουμε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα μεγάλη αύξηση, δηλαδή υπάρχει αυξημένη διασπορά», επεσήμανε.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί μολύνονται οι εμβολιασμένοι; – Δημόπουλος, Μαγιορκίνης εξηγούν
Κορύφωση τον Αύγουστο
Αναφερόμενος στη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως «υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς σύμφωνα με έρευνες, μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το στέλεχος Άλφα και ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας».
Παράλληλα, ανέφερε πως -σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα- υπάρχει πιθανότητα να έχουμε τον Αύγουστο πικ στη διασπορά του ιού, με τα κρούσματα να φτάνουν ακόμα και τα 4.000 – 4.500, «με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα».
Στο «κόκκινο» τα νησιά
Αναφερόμενος στη διασπορά του ιού στα νησιά, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ σημείωσε πως ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι πολύ μεγάλος, κάτι που -σύμφωνα με τον ίδιο- παρατηρείται σε όλες τις νησιωτικές – τουριστικές περιοχές της χώρας.
Τέλος, ανέφερε ότι στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, δεν βρίσκονται νησιά -παρά μόνο η Κρήτη- και πως τα κατά καιρούς στοιχεία που παρουσιάζονται είναι από μεμονωμένες μελέτες του πανεπιστημίου.
Διαβάστε ακόμη: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου
Τα χθεσινά στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων
Αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού κατεγράφησαν στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021.