Τουρισμός: Το «άλμα» στις αφίξεις και ο Αύγουστος

Τουρισμός: Το «άλμα» στις αφίξεις και ο Αύγουστος

Κρίσιμο για το «ταμείο» του τουρισμού να παραμείνει ελεγχόμενη η επιδημιολογική κατάσταση τον μήνα που ξεκίνησε

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος του Ιουλίου αφήνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τον ελληνικό τουρισμό. Η πανδημία μπορεί να επηρέασε και φέτος τις αφίξεις στην αρχή της σεζόν, τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο Ιούλιος ωστόσο θύμισε σε μεγάλο βαθμό εποχές προ κορωνοϊού, καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των αφίξεων τόσο του αεροπορικού όσο και του οδικού τουρισμού, ενώ αισιόδοξα είναι και τα στοιχεία των κρατήσεων για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αν σκεφτεί κανείς πως την ίδια ώρα το τέταρτο κύμα και η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

«Πρωταθλητές» οι Γερμανοί  

Οσον αφορά τα αναλυτικά στοιχεία, «πρωταθλητές» στις αφίξεις αναδεικνύονται οι Γερμανοί καθώς έως τώρα έχουν αφιχθεί στη χώρα μας 600.000, καταγράφοντας μία άνοδο της τάξεως του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Εντυπωσιακά μεγάλη είναι η ροή τουριστών προς τη χώρα μας από την Πολωνία, η οποία κατατάσσεται 2η ως προς τον αριθμό αφίξεων, με 280.000 ταξιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου τόσους Πολωνούς τουρίστες η Ελλάδα είχε υποδεχτεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία, με 275.000 τουρίστες. Επεται η Ρουμανία με 185.000 ταξιδιώτες προς την Ελλάδα και αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2020. Βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό είναι διαχρονικά οι αφίξεις Βρετανών και Αμερικανών, καθώς αμφότεροι αποτελούν μεγάλες δεξαμενές τουριστών για τη χώρα μας. 

Στους Βρετανούς καταγράφεται σημαντική αύξηση, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, των κρατήσεων για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021, όπως φαίνεται στο σύστημα των αεροπορικών εταιρειών EasyJet και RyanAir. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναβαθμίσει τους ελληνικούς προορισμούς στην πράσινη λίστα αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα, που το τελευταίο διάστημα τείνει προς εξομάλυνση. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ, λόγω της υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης των Αμερικανών ταξιδιωτών. Οι αφίξεις ανήλθαν σε 125.000 τουρίστες, ενώ πέρυσι η συγκεκριμένη αγορά ήταν εντελώς κλειστή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διάδοση της COVID-19.

Ανοδική τάση

Eνδεικτικό της καλής εικόνας που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαήμερο οι αφίξεις κινούνται στο 60% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ όσον αφορά τα ξενοδοχεία τα στοιχεία έχουν ως εξής: Στις 14 Ιουνίου είχε ανοίξει το 77% των ξενοδοχείων με μόλις 25,7% πληρότητα, για να φτάσει στο 91,3% και πληρότητα 36,6% στις 4 Ιουλίου. Μία εβδομάδα μετά, στις 11 Ιουλίου είχε ανοίξει το 93,8% των ξενοδοχείων με την πληρότητα να φτάνει στο 48,2% του συνόλου των ξενοδοχείων, ενδεικτικό της τάσης. 

Ως προς τους προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, στα αεροδρόμια Ηρακλείου, Κέρκυρας, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Ζακύνθου, Χανίων και Σκιάθου ενδεικτικά, για την εβδομάδα 18-24/7, παρατηρήθηκε μεσοσταθμικά αύξηση της κίνησης κατά 140% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2020, πλησιάζοντας, μάλιστα, στο 75% του 2019. Ειδικά, δε, για τη Μύκονο που αποκαλείται και ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την εβδομάδα 18-24/7 καταγράφηκε άνοδος αφίξεων κατά 180% σε σχέση με το 2020, ενώ η διαφορά με το 2019 περιορίστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό, μόλις 9%.

Τουρισμός: Το «άλμα» στις αφίξεις και ο Αύγουστος-1

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις μέσω των χερσαίων πυλών εισόδου στην Ελλάδα, οι διελεύσεις οχημάτων ανήλθαν σε 600.000, ενώ το 2020 δεν είχαν ξεπεράσει τις 210.000. Θετικά είναι τα νέα και στον τομέα της κρουαζιέρας, καθώς τον Αύγουστο η χώρα θα υποδεχτεί περισσότερα από 40 κρουαζιερόπλοια στο Αιγαίο. Φέτος, μάλιστα, είναι περισσότερα εκείνα που κάνουν «homeporting», από όσα περνάνε «transit», κάτι που είχε να συμβεί από το 1971, αποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση έχει επενδύσει στη στενή συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Είναι προφανές πως η ανοδική τάση, όπως καταγράφεται παραπάνω, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κινηθεί ο Αύγουστος. 

Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί κινούμενη άμμο και ο έλεγχός της είναι το μοναδικό διαβατήριο ώστε το «ταμείο» στο τέλος να έχει θετικό ισοζύγιο. Oπως είναι γνωστό, τουλάχιστον έξι νησιά –Πάρος, Μύκονος, Ιος, Τήνος, Σαντορίνη και Ρόδος– αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «κόκκινο» και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξουν μέτρα περιορισμού από χώρες του εξωτερικού, τα οποία θα βάλουν φρένο σε αυτή την ανοδική τάση. 

Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που όλη την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε τα νησιά να μην περάσουν την κόκκινη γραμμή, κάτι που αν συμβεί οι προβλέψεις για την τελική έκβαση του τουρισμού θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.  

Ο παράγων εμβολιασμός

Είναι αυτονόητο πως η μάχη του τουρισμού και η αμέσως επόμενη από τις αρχές του φθινοπώρου, για την ανάκαμψη της οικονομίας, περνάει μέσα από τον εμβολιασμό. Τα πρώτα θετικά δείγματα από τον αντίκτυπο του εμβολιασμού έχουν ήδη διαφανεί. Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων, όσα και σήμερα: κοντά 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Ομως τότε οι διασωληνωμένοι ήταν πάνω από 800 και οι ημερήσιοι θάνατοι κοντά στους 80. Σήμερα με ίδιο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά με σχεδόν το 65% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Από τα παραπάνω στατιστικά είναι εμφανής η επίδραση του εμβολίου στην απομείωση της πανδημίας, χωρίς να σημαίνει βεβαίως πως ο ιός δεν μεταδίδεται από και σε εμβολιασμένους, αλλά με ηπιότερα κατά κανόνα συμπτώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητική πηγή σημειώνει στην «Κ» πως το βασικό στατιστικό στοιχείο που πρέπει να κοιτάμε από εδώ και μπρος είναι οι διασωληνωμένοι και οι απώλειες, καθώς με τον ρυθμό που κινείται η μετάλλαξη «Δ» σχεδόν όλοι κάποια στιγμή θα νοσήσουν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή