Στο μέτωπο της Αρκαδίας δινόταν χθες η πιο κρίσιμη μάχη με τις πυρκαγιές. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τη συνδρομή ξένων αποστολών επιχειρούσαν για ακόμη μία ημέρα προκειμένου να ανακόψουν τις αναζωπυρώσεις, ενώ γινόταν προσπάθεια διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, με τη συνδρομή των κατοίκων που είχαν παραμείνει για να βοηθήσουν στην πυρόσβεση.
Αργά το βράδυ ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης ανέφερε στην «Κ» ότι η κατάσταση έμοιαζε πλέον πιο ελεγχόμενη, ενώ οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα συνεχίζονταν μέχρι να πέσει το σκοτάδι. «Είναι μεγάλες οι εκτάσεις εδώ, αχανής η περιοχή και οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν μέτωπα και εστίες σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους», τόνισε. Η Πυροσβεστική ανέφερε ότι στις δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί χθες στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία και της Γορτυνίας στην Αρκαδία περιλαμβάνονταν πάνω από 570 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, ενώ συμμετείχαν στην κατάσβεση και αποστολές από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.
«Κοπέρνικος»
Σύμφωνα με την καταγραφή του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus (EFFIS), η καμένη έκταση στα όρια Ηλείας – Αρκαδίας υπολογίζεται σε 150.150 στρέμματα.
Η κατεστραμμένη έκταση στην Εύβοια είναι πάνω από 500.000 στρέμματα και υπολογίζεται ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Στη Λακωνία κάηκαν 111.120 στρέμματα και στην Αττική 84.540 στρέμματα δάσους.
Στην Εύβοια χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις στη βόρεια παραλιακή ζώνη, από την Αγία Αννα μέχρι το Αγριοβότανο και προσπαθούσαν να ανακόψουν το μέτωπο σε μια απόκρημνη περιοχή, ώστε να μην προχωρήσει μέσα σε δάσος δρυός στις πλαγιές του Τελέθριου. Συνολικά περισσότεροι από 800 πυροσβέστες επιχειρούσαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Ο κίνδυνος πλημμυρών
Οι ντόπιοι στην Εύβοια πλέον εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και στον κίνδυνο πλημμυρών. «Με τη φωτιά κινδύνευσαν κυρίως τα ορεινά και ημιορεινά χωριά, τώρα στο ενδεχόμενο πλημμυρών θα κινδυνεύσει η Ιστιαία και ο παράκτιος κάμπος. Θα υπάρξει πρόβλημα με τις πρώτες καταιγίδες και μπόρες. Πρέπει άμεσα να γίνουν έργα υποδομής στα καμένα», λέει στην «Κ» ο Ιωάννης Σκιαδίτης, κάτοικος του χωριού Αβγαριά, ο οποίος έπειτα από 20 χρόνια στην Αθήνα είχε επιλέξει να επιστρέψει στο πατρικό του και να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Ο ίδιος και άλλοι συντοπίτες του επισημαίνουν ξανά το δυσοίωνο οικονομικό μέλλον της περιοχής. «Η παραγωγή ρητίνης ήταν ένα σημαντικό εισόδημα το οποίο χάθηκε. Οπως και ο κλάδος της μελισσοκομίας. Εφερναν στην περιοχή μας μελίσσια από όλη τη χώρα, ακόμα και από την Κρήτη, λόγω των πεύκων και της γύρης. Δεν υπάρχει πλέον φυσικό περιβάλλον, ενώ έχει πληγεί και ο τουρισμός», λέει.